Počinje rekonstrukcija Osnovne škole Martijanec vrijedna devet milijuna kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Osnovnu školu u Martijancu očekuje rekonstrukcija i dogradnja kao
preduvjet organizacije nastave u jednoj smjeni te uređenje i opremanje
vanjskih igrališta.

Sporazum o sufinanciranju troškova rekonstrukcije, dogradnje i opremanja zgrade te sanacije i opremanja školskih sportskih igrališta vrijedan 9,5 milijuna kuna potpisali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Martijanec Dražen Levak i ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Martijanec Dražen Levak i ravnateljica Osnovne Škole Martijanec Sonja Huzjak.

Rekonstrukcijom škole nadogradit će se šest učionica s pratećim sadržajima pa će ukupno 96 posto učenika u Varaždinskoj županiji imati nastavu u jednoj smjeni.

” Ukupno 187 učenika u 14 razrednih odjela u školi u Martijancu u
kojoj je zaposleno 44 djelatnika će imati iste uvjete kao i 96 posto
djece u Varaždinskoj  županiji. Tih par posto ćemo riješiti u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja. Imamo jasan stav da do početka
sljedeće godine imamo sliku – ili ćemo to rješavati kroz centralni
državni budžet s podrškom EIB-a ili ćemo to rješavati kroz
javno-privatno partnerstvo. Sasvim svejedno, još nam predstoji škola u
Ivancu, ali i to ćemo riješiti.. Što se tiče podrške bez koje ne ide i ne možemo realizirati JPP, a znamo da to funkcionira po principu 55 posto država, 35 Županija i 10 posto lokalna samouprava, Grad Ivanec se izjasnio i oni prihvaćaju  taj model. Bit će nam puno draže ako to riješimo jednostavnijim i jeftinijim načinom direktnog financiranja i dogovora s resornim  Ministarstvom”, rekao je župan Čačić te naznačio kako je ovaj projekt rezultat obostranog kvalitetnog dogovora.

Načelnik Općine Martijanec Dražen Levak zadovoljan je što je nakon desetak godina rasprave o ovom projektu on i zaživio te što je Sporazum potpisan.

Financira se i opremanje škole te uređenje i opremanje vanjskih igrališta.

“Već duže vrijeme pregovaramo s Varaždinskom županijom oko
dogradnje Osnovne škole u Martijancu i stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu. U tom smislu, donijeta je odluka o darovanju zemljišta OŠ Martijanec površine 9162 četvorna metra za dogradnju škole i osiguravanje uvjeta za organizaciju nastave u jednoj smjeni. Ujedno je donijeta i odluka o sufinanciranju projekta dogradnje osnovne škole za što će se Općina morati kreditno zadužiti, ali je jednoglasni stav vijećnika da se u cilju stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu ide u sufinanciranje ove investicije”, rekao je Levak te dodao kako je “kod oba ova ugovora Općinsko vijeće zauzelo je stav da dajemo i sudjelujemo u izgradnji, ali ujedno i stvaramo preduvjete da se objekt i postojeći objekti škole koriste za potrebe mještana općine Martijanec, kad se u školi neće odvijati nastava. Ugovorit ćemo s
Varaždinskom županijom, za što su i dali suglasnost, da mještani Općine Martijanec mogu koristiti 25 posto termina u školsko-sportskoj dvorani, vanjska školska sportska igrališta, odnosno asfaltirana igrališta koja će se obnoviti. Ugovorili smo i trajno pravo korištenja svlačionica NK Polet.”

Osim rekonstrukcije i dogradnje te stručnog nadzora i zaštite na radu financira se i opremanje škole te uređenje i opremanje vanjskih igrališta, a ugovor je potpisala ravnateljica škole Sonja Huzjak.

“Ovom prilikom želim istaknuti kako Osnovnu školu Martijanec pohađa
187 učenika u 14 razrednih odjela. Škola broji  44 djelatnika. Novoizgrađene prostore škola će koristiti za potrebe nastave u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim i večernjim satima Općina za svoje potrebe. Jako sam sretna i zadovoljna što nakon toliko godina krećemo s
realizacijom projekta”, rekla je i zahvalila se svima Huzjak.

Sredinom 90-ih počela je gradnja trodijelne sportske dvorane no ona nije dovršena. Sada će se rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće građevine povezati u funkcionalnu cjelinu koja će omogućiti održavanje nastave u jednoj smjeni.

Kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ponuda tvrtke Mipcro u iznosu od 7.973.887,68 kuna s PDV-om, dok je za stručni nadzor odabrana je ponuda tvrtke APG inženjering u iznosu od 108.100,00 kuna s PDV-om.

Inače, OŠ Martijanec je 2019. energetski obnovljena. Škola je dobila
novu fasadu, kvalitetnu stolariju i krovište, a učionice sustav
prozračivanja. Uređen je i pristup za osobe s invaliditetom te za
slijepe i slabovidne osobe, a uštede na energentima iznose više od 65
posto. Riječ je o najvećem ulaganju od izgradnje škole 1971, ukupne
vrijednosti 7,4 milijuna kuna od čega su bespovratna EU sredstva tri milijuna kuna, sredstva Varaždinske županije u iznosu od 2,8 milijuna kuna te bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda od 1,5 milijuna kuna.

Varaždinska županija uložila je i dodatnih milijun kuna kako bi sve bilo spremno za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu.

Investiciju će Varaždinska županija sufinancirati s 75 posto iznosa,
odnosno s 7.125.000,00 kuna, a Općina Martijanec s 25 posto, tj.
2.375.000,00 kuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI