SUĐENJE POSRNULOJ PODUZETNICI Žena na čelu šestorke optužene za malverzacije teške 1,6 milijuna

Tužitelji od suda traže da okrivljeni samostalno ili solidarno, ovisno o pojedinoj točki optužnice, vrate više od 1,6 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom


Autor: podravski.hr — 23.11.2018. / 8:54 Aktualno

Priča se kako je Davorku Klučarić u cijelu priču navodno 'uvalio' bivši partner

Iako je od pokretanja istrage prošlo više od četiri godine, suđenje kontroverznoj koprivničkoj poduzetnici Davorki Ključarić (49) na Županijskom sudu u Varaždinu još nije počelo. Raspravu pripremnog ročišta zakazanog prošlog četvrtka na Županijskom sudu sutkinja Božica Mišak nije mogla održati zato što se prvooptužena nije pojavila. Potvrdio nam je to glasnogovornik tog suda Igor Pavlic, a razlog zašto se optužena poduzetnica nije pojavila na sudu nije poznat.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva, koja je podignuta krajem veljače 2015. godine, Davorka Ključarić s petoricom suradnika tereti se za malverzacije teške 1,6 milijuna kuna. Optužen je i njezin bivši partner, poduzetnik iz Velikog Bukovca Zdravko Kosec (59), Tomislav Rihtarić (38) iz Kelemena, Dario Lukačić (41) iz Varaždina, Miroslav Vrabec (46) iz Ludbrega i Damir Koren (52) iz Čepina.
Ključarić se tereti da je od 2007. do 2010. kao direktorica s računa tvrtke Victoria trgovina podigla 608.000 kuna, a taj novac prema tužiteljima nije utrošen za poslovanje tvrtke, već ga je zadržala za sebe. Sa suoptuženicima tereti se i da je njezina tvrtka za određenu naknadu ispostavljala fiktivne račune na temelju kojih bi tvrtke povezane s ostalim optuženicima iskoristile pravo na isplatu pretporeza. Tako je Kosec prema tužiteljima predložio suoptuženima Lukačiću i Rihtariću da tvrtka Victoria njegove tadašnje družice Davorke uz plaćanje naknade izda fiktivne račune tvrtki Emos koju je Rihtarić vodio s punicom.
Rihtarić je bio direktor i tvrtke Dupin uz Koseca, a Davorka Ključarić je nakon toga kao direktorica Victoria trgovine ispostavila nekoliko fiktivnih računa tim dvjema tvrtkama. Računi tvrtki Emos odnosili su se na kupnju kukuruza i ječma, a tvrtki Dupin za kupnju opreme za kafić i izvođenje radova. Ti su računi u poslovnim knjigama vođeni kao vjerodostojni, iako poslovi nisu stvarno obavljeni i na temelju njih si je tvrtka Emos odbila 195.000, a tvrtka Dupin 128.000 kuna poreza. Kako bi ‘zahvalio’ na takvom poslovnom odnosu, Rihtarić je, kako navode tužitelji, po uputi i prema dogovoru s Kosecom platio proviziju tako da je u ime tvrtke Mea Pervitas, kojoj je Kosec bio direktor, i tvrtkama Fanon i Agro Ludbreg prodao kukuruz ukupno vrijedan 15.500 kuna.
Davorka Ključarić tereti se i da je na traženje Koseca, a prema njegovom dogovoru s Rihtarićem, direktorom tvrtke Dupin, kako bi izvukli novac iz te tvrtke, ispostavila fiktivni račun na 128.000 kuna nakon čega je Varaždinska banka preko kredita isplatila Victoria trgovini gotovo 100.000 kuna. Terete je i da je ispostavila nekoliko fiktivnih računa ludbreškom Ductusu vlasnika Miroslava Vrabeca za namještaj, alat i drugo. Vrabec je takve račune knjižio kao stvarne i odbio si ukupno 142.000 kuna poreza, za koliko je oštetio državni proračun. Za potrebe plaćanja računa tvrtki Davorke Ključarić Vrabec si je putem 12 isplatnica iz blagajne tvrtke Ductus isplatio 480.000 kuna, a zatim je napravio isplatnice kojima je prikazao kako je taj novac isplaćen, ali ga je zadržao za sebe.
Šestookrivljeni Koren i Ključarić posljednjom točkom optužnice terete se da su dogovorili fiktivni poslovni odnos kupoprodaje kukuruza vrijednog 541.000 kuna Victoria trgovine s tvrtkom Brid iz Zagreba kojoj je Koren bio direktor. Fiktivni račun knjižen je kao vjerodostojan, a na temelju toga si je tvrtka Victoria trgovina Davorke Ključarić odbila 101.000 kuna pretporeza za koji je oštećen državni proračun.
Tužitelji tvrde kako je time počinjen niz kaznenih djela – od utaja poreza i carine, pomaganja u počinjenju kaznenog djela, krivotvorenja isprava i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Tužitelji od suda traže da okrivljeni samostalno ili solidarno, ovisno o pojedinoj točki optužnice, vrate više od 1,6 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom. (ke)
VIŠE O SLUČAJU ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU PODRAVSKOG LISTA
FOTO: NIKOLA WOLF

Davorka Ključarić, kontroverzna poduzetnica