POČIVAJ U MIRU Poznati podravski svećenik, teolog i nagrađivani književnik preminuo u 89. godini života

Bio je i član međunarodne teološke komisije u Vatikanu, a 2010. godine papa Benedikt XVI imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjora


Autor: podravski.hr — 26.10.2018. / 9:17 Aktualno

Ivan Golub svojim je radom zadužio cijelu Hrvatsku, ali i Crkvu

Ivan Golub – svećenik, sveučilišni profesor emeritus, teolog, povjesničar kulture i pjesnik iz Kalinovca kod Đurđevca – preminuo je u 89. godini života.
Za svećenika je zaređen 1957. godine, a doktorirao je 1963. godine na Papinskom sveučilištu Gregorijani. Bio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te rektor Nadbiskupijskog bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu. Pokrenuo je gradnju bogoslovskog sjemeništa na Šalati i predgradnju Katoličkog bogoslovnog fakulteta na Kaptolu. Bio je i član međunarodne teološke komisije u Vatikanu, a 2010. godine papa Benedikt XVI imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjora.
Objavio je 80 knjiga, niz znanstvenih rasprava, arhivskih izvora, književnih radova i raznih ogleda s područja teologije, književnosti i povijesti kulture. Više pjesama mu je uglazbljeno, a autor je i nekoliko filmskih scenarija o životu Jurja Klovića i Rimu.
Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se ističu nagrada Vladimir Nazor za književnost te odličja Reda Danice Hrvatske s likovima Marka Marulića za književnost i Ruđera Boškovića za znanost.(db)