Pod okriljem noći s obiteljske grobnice ukrali brončane kipove anđela vrijedne čak 150.000 kuna

Općinski sud proglasio ih je krivima i osudio na deset i osam mjeseci zatvora, a kazne su im zamijenjene radom za opće dobro. Kipovi su izrezani i nepovratno uništeni, a obitelj nije zatražila naknadu štete


Autor: podravski.hr — 16.01.2019. / 12:36 Crna kronika

Ilustracija / Dvojac je pod okriljem noći opustošio obiteljsku grobnicu

Alen (31) i Josip (43) pod okriljem noći ukrali su s obiteljske grobnice deset brončanih kipova anđela vrijednih čak 150.000 kuna. Općinski sud proglasio ih je krivima i osudio na deset i osam mjeseci zatvora, a kazne su im zamijenjene radom za opće dobro. Kipovi su izrezani i nepovratno uništeni, a obitelj nije zatražila naknadu štete.

Dogodilo se to na mjesnom groblju kod Preloga. Dvojac je u noći došao do raskošne grobnice i pajserom s kamenih stupova otrgnuo brončane kipove s motivima katoličkih svetaca. Vlasnica grobnice kaže kako su to bila umjetnička djela koja su prije nekoliko godina plaćena oko 30.000 eura, a samo dva su brončana kipa ostala cijela. Policija joj je kasnije vratila dijelove razlomljenih skulptura za koje je prodajom na otpadu dobila tek 14.000 kuna.

U službenoj zabilješci međimurske Policijske uprave navodi se kako je u rujnu na južnoj zaobilaznici u Čakovcu “zaustavljen teretni automobil kojim je upravljao Stjepan s putnikom Krunoslavom, a u tovarnom prostoru pronađena je veća količina izrezanih brončanih kipova u pletenim vrećama”. Tada je pronađeno točno 69 komada rezanih brončanih odljeva koji su kasnije vraćeni vlasnici grobnice.

Krunoslav je tijekom suđenja naveo kako mu je stanoviti Ivan ponudio mesinga i on je pristao na otkup po 16-17 kuna za kilogram. Prema dogovoru, vozio se iza njih i skrenuli su na livadu nasuprot šume gdje su predali vreće s metalom. Kad su došli na glavnu cestu, Alen i Josip pobjegli su u svojem vozilu “vidjevši da je policija upalila rotirku i krenula prema njima”.

– Siguran sam da su ovdje nazočni okrivljenici osobe koje su tog dana utovarile mesing u moj kombi – svjedočio je Krunoslav na sudu i zaključio kako nije znao da je metal ukraden.

Alen i Josip vadili su se na sudu da su ‘vruću’ robu kupili od Ivana za 2000 kuna, ali sud im nije povjerovao jer su svi izvedeni dokazi nedvojbeno upućivali na to da su upravo oni ukrali kipove s groblja te nazvali Ivana da im pronađe kupca s obzirom na to da se on bavio preprodajom sekundarnih sirovina. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA