Podaci pokazuju: Podravci i Prigorci među najzdravijima u Hrvatskoj

Podravci i Prigorci već godinama slove kao najčešći korisnici tableta za smirenje, što bi značilo da je naše psihičko zdravlje najviše upitno. No, kako stojimo s fizičkim zdravljem, istražili smo u analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je usporedilo stanje po svim županijama.

Kad govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u koju se ubraja i obiteljska i dječja medicina, onda naša županija i ne stoji toliko loše u odnosu na ostale – no i dalje je velik broj osiguranika na jedan tim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prema podacima HZJZ-a za našu županiju, svaki pedijatar ili obiteljski liječnik u prosjeku se brine o 1614 pacijenata. U okruženju je nešto bolja situacija u susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj u kojoj liječnici imaju 200 pacijenata manje, dok je najlošije u Varaždinskoj, na svakog liječnika je i 1736 pacijenata. Hrvatski prosjek je, podsjetimo, 1545 osiguranika na jednu liječničku praksu.

Tako smo lani u našoj županiji kod liječnika primarne zaštite bili ukupno 1,13 milijuna puta, a od toga u 65.497 slučajeva liječnici su pacijente uputili i na dodatni specijalistički pregled, 20.000 manje negoli u Bjelovarsko-bilogorskoj, neznatno više nego Virovitičko-podravskoj. Prema navedenim podacima, ispada da su Podravci i Prigorci u prosjeku među najzdravijim osobama u Hrvatskoj. 

Dodajmo i kako u našim susjednim županijama djeca češće idu liječnicima pa je tako u Koprivničko-križevačkoj županiji lani usluge pedijatara koristilo 6621 djece, a u Virovitičko-podravskoj koja ima 20-ak tisuća stanovnika manje, čak 7067. U susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja ima otprilike isti broj stanovnika, čak 9940 djece moralo je koristiti usluge liječnika.

O zaposlenim Podravcima i Prigorcima pak brine se i medicina rada, a kao i svake godine tako je i lani bilo ozljeđivanja na radnim zadacima. Prema podacima HZJZ-a za 2020. godinu ispada da naša županija ima samo dva puna tima medicine rada i dva specijalista no situacija nije puno bolja ni u ostalim nama usporedivim županijama. U Međimurskoj su, recimo, četiri medicine rada, a u Bjelovarsko-bilogorskoj također dvije, ali i još dvije na djelomično radno vrijeme i tri specijalista. Ako je suditi po analizi Zavoda, lani smo imali šest ocjena radne sposobnosti na vlastiti zahtjev, što je manje u odnosu na većinu županija. Bilo je i 29 pregleda zbog profesionalne bolesti te dvije ocjene za invalidsku komisiju.

Nešto lošije stojimo po broju timova dentalne medicine, imamo ih 46 u županiji, a u Bjelovarsko-bilogorskoj 14 više, u Međimurskoj 11 više. Među onima smo koji najrjeđe idu zubarima, ali kad se gledaju samo sistematski pregledi, u gornjoj smo polovici. Lani smo tako kod zubara bili 94.032 puta, Bjelovarčani čak 117.000 puta, kao i Međimurci, no šišamo ih po preventivnim pregledima. Od svih županija jedino su manje od nas u ordinacijama bili u Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj.

Dodajmo i kako su zubari lani Podravcima i Prigorcima, zbrojimo li ordinacije koje imaju ugovor s HZZO-om i one privatne, izvadili gotovo 15.000 zuba, a tu smo među najgorima, što bi moglo značiti da predugo odgađamo posjete. Ono što nas razlikuje u odnosu na susjedne županije je činjenica da se kod nas dosta češće vade zubi kod privatnih zubara, lani čak 3216, a primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj samo 183.


foto: arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI