Podaci pokazuju: Podravci i Prigorci među najzdravijima u Hrvatskoj

Podravci i Prigorci već godinama slove kao najčešći korisnici tableta za smirenje, što bi značilo da je naše psihičko zdravlje najviše upitno. No, kako stojimo s fizičkim zdravljem, istražili smo u analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je usporedilo stanje po svim županijama.

Kad govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u koju se ubraja i obiteljska i dječja medicina, onda naša županija i ne stoji toliko loše u odnosu na ostale – no i dalje je velik broj osiguranika na jedan tim u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prema podacima HZJZ-a za našu županiju, svaki pedijatar ili obiteljski liječnik u prosjeku se brine o 1614 pacijenata. U okruženju je nešto bolja situacija u susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj u kojoj liječnici imaju 200 pacijenata manje, dok je najlošije u Varaždinskoj, na svakog liječnika je i 1736 pacijenata. Hrvatski prosjek je, podsjetimo, 1545 osiguranika na jednu liječničku praksu.

Tako smo lani u našoj županiji kod liječnika primarne zaštite bili ukupno 1,13 milijuna puta, a od toga u 65.497 slučajeva liječnici su pacijente uputili i na dodatni specijalistički pregled, 20.000 manje negoli u Bjelovarsko-bilogorskoj, neznatno više nego Virovitičko-podravskoj. Prema navedenim podacima, ispada da su Podravci i Prigorci u prosjeku među najzdravijim osobama u Hrvatskoj. 

Dodajmo i kako u našim susjednim županijama djeca češće idu liječnicima pa je tako u Koprivničko-križevačkoj županiji lani usluge pedijatara koristilo 6621 djece, a u Virovitičko-podravskoj koja ima 20-ak tisuća stanovnika manje, čak 7067. U susjednoj nam Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja ima otprilike isti broj stanovnika, čak 9940 djece moralo je koristiti usluge liječnika.

O zaposlenim Podravcima i Prigorcima pak brine se i medicina rada, a kao i svake godine tako je i lani bilo ozljeđivanja na radnim zadacima. Prema podacima HZJZ-a za 2020. godinu ispada da naša županija ima samo dva puna tima medicine rada i dva specijalista no situacija nije puno bolja ni u ostalim nama usporedivim županijama. U Međimurskoj su, recimo, četiri medicine rada, a u Bjelovarsko-bilogorskoj također dvije, ali i još dvije na djelomično radno vrijeme i tri specijalista. Ako je suditi po analizi Zavoda, lani smo imali šest ocjena radne sposobnosti na vlastiti zahtjev, što je manje u odnosu na većinu županija. Bilo je i 29 pregleda zbog profesionalne bolesti te dvije ocjene za invalidsku komisiju.

Nešto lošije stojimo po broju timova dentalne medicine, imamo ih 46 u županiji, a u Bjelovarsko-bilogorskoj 14 više, u Međimurskoj 11 više. Među onima smo koji najrjeđe idu zubarima, ali kad se gledaju samo sistematski pregledi, u gornjoj smo polovici. Lani smo tako kod zubara bili 94.032 puta, Bjelovarčani čak 117.000 puta, kao i Međimurci, no šišamo ih po preventivnim pregledima. Od svih županija jedino su manje od nas u ordinacijama bili u Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj.

Dodajmo i kako su zubari lani Podravcima i Prigorcima, zbrojimo li ordinacije koje imaju ugovor s HZZO-om i one privatne, izvadili gotovo 15.000 zuba, a tu smo među najgorima, što bi moglo značiti da predugo odgađamo posjete. Ono što nas razlikuje u odnosu na susjedne županije je činjenica da se kod nas dosta češće vade zubi kod privatnih zubara, lani čak 3216, a primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj samo 183.


foto: arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI