PODIGNUTA OPTUŽNICA Poznati poduzetnik uz pomoć studenata izvukao pola milijuna kuna iz tvrtke

Tereti ga se za gospodarski kriminal težak više od milijun kuna


Autor: podravski.hr — 11.06.2018. / 15:42 Crna kronika

Ilustracija / Optuženi je vlasnik poznate tvrtke za čišćenje

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je optužnicu protiv Zorana Orozovića (54), poznatog podravskog gospodarstvenika i vlasnika tvrtke za čišćenje Ekokem iz Starigrada kod Koprivnice. Tereti ga se za gospodarski kriminal težak više od milijun kuna.
– Sutkinja Božica Mišak potvrdila je optužnicu i predmet je u fazi delegiranja suca. Poznato je kako sudac koji je potvrđivao optužnicu ne može voditi predmet – rekao nam je glasnogovornik Županijskog suda Igor Pavlic.
Tužitelji Zorana Orozovića terete za utaju poreza, krivotvorenje isprave i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima je stekao znatnu dobit. Orozović je, prema tužiteljima, kao direktor s računa tvrtke na privatni bankovni račun od siječnja 2011. do prosinca 2013. prebacio čak 680.000 kuna izravno oštetivši Ekokem.
Također, u optužnici se navodi da je od početka 2011. do kraja 2015. godine krivotvorio čak 77 ugovora o radu s 14 studenata, sve da bi uz njihovu pomoć oštetio državu za neplaćanje poreza. Kako ga optužnicom terete tužitelji, Orozović je “najprije angažirao dvoje zaposlenika društva da nađu studente kojima bi temeljem ugovora o djelu redovitih studenata društvo isplaćivalo novac za rad koji oni ne bi obavili”. Studenti su uplaćeni novac podizali i predavali Ekokemu.
Tim novcem, tvrde tužitelji, Orozović je plaćao dio plaća i prekovremenih sati zaposlenicima društva uz izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak. U spornim studentskim ugovorima navedeno je bilo da je posao uredno obavljen, što, smatra Odvjetništvo, nije bilo ni blizu istini. Da bi se plan i ostvario, ugovore je trebalo vratiti u dva studentska centra koji su, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, Ekokemu ispostavili račune, a koje je, stoji u optužnici, ta tvrtka i isplatila u iznosu većem od 500.000,00 kuna.
“Od tog iznosa, studentima je na ime posla koji nisu obavili proslijeđeno više od 420.000 kuna, a taj su iznos, umanjen za njihovu nagradu od 300 kuna po ugovoru, studenti predali u trgovačko društvo”, optužuje Odvjetništvo “snalažljivog” koprivničkog direktora.
Time je, dodaju, oštećena državna blagajna za više od 140.000 kuna na ime neplaćenog poreza na dohodak. Orozoviću prijeti, utvrdi li mu se krivnja, i do deset godina zatvora. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA