Podignuta optužnica protiv četiri osobe i tvrtke zbog utapanja dječaka (7) na gradskim bazenima

Terete se da su iz nehaja skrivile utapanje dječaka (7) na proslavi dječjeg rođendana na Gradskim bazenima 15. travnja prošle godine


Autor: podravski.hr — 08.03.2019. / 17:48 Crna kronika

Policijska istraga na gradskim bazenima

Nakon provedene istrage, koprivnički su tužitelji danas na Općinskom sudu u Koprivnici podignuli optužnicu protiv četiri osobe i trgovačkog društva koje terete da su iz nehaja skrivile utapanje dječaka (7) na proslavi dječjeg rođendana na Gradskim bazenima Cerine 15. travnja prošle godine.

Optužnica je podignuta protiv bivše voditeljice Gradskih bazena Petre Bijač (38), animatorica na rođendanu A. S. (22) i S. D. (20), spasioca na bazenu G. S. (38) i koprivničkoga Komunalca, tvrtke koja upravlja bazenima. Osumnjičeni su tijekom istrage dali svoj iskaz, a tužitelji su istragu kasnije proširili i na gradsko komunalno poduzeće kao odgovornu pravnu osobu.

Bivšu voditeljicu bazena, koja je nakon strašne tragedije dala ostavku, optužnicom se tereti da je tijekom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare 7 godina dopustila da dvije djevojke “obavljaju poslove animatora u vodi premda je znala da nisu osposobljene za rad na siguran način i da je u bazenu prisutna povećana opasnost zbog tzv. ‘divlje rijeke’ u kojoj je dubina vode 130 centimetara, a protok vode pojačan”.

Optužnicom se ističe kako “bazeni nemaju sačinjenu procjenu rizika područja određenih za kupanje i da se zbog toga radilo o visokorizičnom kupalištu”.

Unatoč tome, kako se navodi u priopćenju DORH-a, nije vodila nadzor nad njihovim radom, što je imalo za posljedicu da animatorice prije početka proslave rođendana suprotno internom protokolu ‘Posao animatora na dječjim rođendanima’ nisu izvršile procjenu plivačkih sposobnosti djece. Kad su animatorice u jednom trenutku u dogovoru sa spasiocem uključile ‘brzu rijeku’ – a taj dio bazena smiju koristiti samo plivači te djeca mlađa od deset godina isključivo u pratnji animatora – sedmogodišnji dječak, inače neplivač, tamo se utopio. Obdukcijom je kao uzrok smrti potvrđeno utapanje.

Tijelo nesretnog dječaka pogrebnici odnose iz bazena

Spasioca se tereti da nije postupao prema internom protokolu bazena te da je prekršio Ugovor o obavljanju usluga spašavanja na bazenima Cerine. Trojac je tako, tvrde tužitelji, dopustio da tzv. ‘divlju rijeku’ koriste sva djeca bez obzira na njihove plivačke sposobnosti i pritom ih je ostavio bez stalnog nadzora.

Petru Bijač sumnjiči se da je počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti koje je uzrokovalo smrt djeteta, za što joj, dokaže li se krivnja, prijeti od jedne do osam godina zatvora. Dvije animatorice i spasioca tereti se za prouzročenje smrti iz nehaja, a za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Tužitelji su također ustanovili kako su animatorice, prema protokolu, “jasno i glasno morale pitati roditelje i djecu imaju li sva djeca koja nisu sigurna u plivanju plivalice ili prsluk”.

Kako smo prije pisali, otac smrtno stradalog dječaka te još troje roditelja tijekom izvida kazali su kako ih to na bazenima nitko nije pitao. Nekoliko djece koja su također dala svoje iskaze potvrdila su kako su ih animatorice doista pitale znaju li plivati, a oni su u svlačionici svi uglas vikali da znaju. Djeca su otkrila i kako animatorice s njima nisu bile u vodi dok je uključena ‘brza rijeka’, a spasioc je bio udaljen od bazena. (ke)

FOTO: NIKOLA WOLF