PODIGNUTA OPTUŽNICA Romac i Marinac izvukli od Horvata 17 milijuna tvrdeći da to ide HDZ-u

Bivši menadžeri Podravke optuženi su za reketarenje šefa varaždinske Fime, ali ne žele otkriti gdje je na kraju završilo tih 17 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 17.04.2013. / 9:28 Crna kronika

ZAGREB, KOPRIVNICA – Obistinilo se ono o čemu je Podravski list pisao još lani u rujnu: bivši čelnici Podravke Darko Marinac i Saša Romac doista su optuženi da su od šefa varaždinske Fime Milana Horvata izvukli 17 milijuna kuna tvrdeći da je riječ o novcu za HDZ!
Jutarnji list danas je objavio informaciju kako je protiv dvojice menadžera i njihova pomagača, bivšeg vlasnika CityExa Borisa Vidića, podignuta otpužnica zbog reketarenja Horvata i izvlačenja 17 milijuna kuna. Jutarnji je potvrdio i ono o čemu je Podravski list prvi pisao – da je Milan Horvat istražiteljima rekao kako su ga optuženi menadžeri tražili novac za HDZ.
Trojac je bio uhićen u listopadu 2011. zbog sumnje da je u ljeto 2007. godine, dakle neposredno prije parlamentarnih izbora, ucjenom od Horvata i Fime izvukao 17 milijuna kuna. Istražitelji su u početku baratali sumnjom da je reket isplaćen kako bi Horvatova Fima mogla nastaviti unosan posao s Podravkom oko preuzimanja 10,6 posto dionica koprivničke tvrtke. Riječ je o spornim dionicama koje su postale glavna točka optužnice u aferi Spice protiv Polančeca, Marinca, Romca, Horvata i ostalih.
Kako je lani naveo naš dobro upućen izvor, dio svjedoka otkrio je kako Milan Horvat sumnja da je novac otišao HDZ-u, a ne osumnjičenom trojcu. Navodno je Horvatu to rekao Romac kad je od njega zatražio da 17 milijuna kuna izvuče iz svoje firme i preda njima. Vlasnik CityExa i krupni dioničar Karlovačke banke Boris Vidić, s druge strane, očito se tu pojavljuje samo kao posrednik. Jutarnji navodi kako bi se Vidić, koji je pred istražiteljima priznao djelo, mogao nagoditi na uvjetnu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci.
U prvoj etapi uskočko-policijske istrage tijekom 2011. godine, koja je bila samo nastavak češljanja svih tvrtki i pojedinaca umočenih u aferu Spice, otkriveno je da je Horvat na Vidićev račun u Karlovačkoj banci u ljeto 2007. doista uplatio 17 milijuna kuna. Potom je, tvrde istražitelji, Vidić dva milijuna kuna zadržao za sebe, a 15 milijuna kuna Romcu isplatio na ruke.
Istražitelji na kraju nisu otkrili jesu li sav novac zadržali Vidić, Romac i Marinac ili su i još neke osobe u tom nezakonitom poslu dobro ‘omastile brkove’. (rm)
FOTO: CROPIX
Na fotografiji: Milan Horvat i Saša Romac u društvu odvjetnice
podravski 532
– Lanjska naslovnica Podravskog lista