Podnesena žalba zbog natječaja za koncesiju: U Križevcima i dalje besplatno parkiranje

 Iz Grada Križevaca oglasili su se oko naplate parkiranja, koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne upite, a ono što je najvažnije, parkiranje za građane još je uvijek besplatno. Naime, natječaj za koncesiju naplate parkiranja raspisan je krajem 2020. godine. Nakon toga je na Gradskom vijeću donesena odluka o odabiru koju su potvrdili vijećnici vladajuće većine na što je podnesena žalba te je sve proslijeđeno na Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. Kako se još uvijek čeka njihov odgovor, do daljnjega je parkiranje besplatno za sve građane.

– Dosadašnja praksa bila je raspisivanje natječaja za koncesiju na pet godina, za što je Grad dobivao godišnju svotu od oko 140 tisuća kuna. Ovaj je natječaj postavljen tako da je u njega ugrađena obveza koncesionara da implementira i održava sustav javnih bicikala, dok je početna godišnja cijena ostala na razini prošlih natječaja – priopćili su iz Grada.

Rekli su i kako su zbog toga raspisali natječaj na 10 godina jer trošak nabave 50 javnih bicikala s cijelim sustavom najma nije mali za koncesionara. Tražene su i povlaštene karte za stanare zgrada kao i moguć godišnji zakup parkirnih mjesta. Ugrađena je i izrada aplikacije za građane.

– Ovim natječajem Grad neće izgubiti financijsku korist od koncesije, dok će građani dobiti dodatne usluge. Parkiranje će se naplaćivati i dalje samo u centru grada i nekoliko ulica na kojima je velika potražnja za parkirališnim mjestima. U ovom kratkom roku nenaplate možemo svjedočiti punim parkirališnim mjestima jer neki sada ostavljaju aute po cijele dane. Također, sustavom javnih bicikala potaknut ćemo građane da koriste i druge oblike prijevoza pa neće uvijek ni imati potrebu za upotrebom automobila, što je globalni cilj. Treba napomenuti da ni u ovom natječaju nisu obuhvaćena dva najveća parkirališta u gradu u Grdenićevoj ulici te na Mažuranićevu trgu i za sve građane koji ne žele plaćati parkiranje, a voljni su prošetati dvije minute više, ovo i dalje ostaje opcija –  rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

foto Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI