Podravac morao u zatvor zbog alimentacije pa pobjegao iz zemlje!

Muškarac iz okolice Ludbrega mora na godinu dana u zatvor zbog neplaćanja uzdržavanja svoje dvoje djece. Prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine, a kao dodatni uvjet presude navedeno je da u roku od osam mjeseci mora popraviti štetu počinjenu kaznenim djelom; platiti 55.000 kuna na ime neplaćene alimentacije.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Poslali policiju po njega

No, pravomoćno osuđeni muškarac u zadanom roku nije uplatio iznos koji je bio dužan uplatiti tako da su tužitelji protiv njega pokrenuli postupak opoziva uvjetne osude.

Do okrivljenog Ludbrežanina, nakon što je bio pokrenut postupak, sud je triput neuspješno pokušao doći. Dvaput se nije pojavio na sudu, zatim je policiji naređeno njegovo prisilno dovođenje na ročište, no ni policajci ga nisu uspjeli privesti. Terenskim provjerama policijskih službenika utvrđeno je kako je okrivljenik napustio teritorij Hrvatske 28. lipnja nakon čega se u policijskim evidencijama ne vodi kako je ponovno ušao u zemlju. Na ročište održano 25. listopada pristupila je majka djeteta kao njegova zakonska zastupnica te je ponovno potvrdila kako njezin bivši partner kao osuđeni otac djeteta nije podmirio posebnu obvezu plaćanja dugovanja alimentacije kako je to bilo određeno presudom.

Kazna zamijenjena zatvorom

Razmatrajući sve činjenice, nakon toga je izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Varaždinu donijelo odluku kako su ispunjeni svi uvjeti za opoziv uvjetne osude izrečene okrivljenom muškarcu, da mu se uvjetna osuda zamijeni za godinu dana bezuvjetnog zatvora kako je isprva osuđen.

– Tijekom postupka osuđenik ni na koji način nije dokazao da bi imao opravdani razlog zbog kojeg nije bio u mogućnosti platiti djetetu dug za uzdržavanje jer se nije odazvao na pozive za sjednice vijeća – naveli su iz varaždinskog Općinskog suda.

Kako je od pravomoćnosti presude prošla godina dana u kojem razdoblju okrivljenik nije svojoj djeci namirio štetu niti u minimalnom dijelu, a ne plaća niti tekuće obroke uzdržavanja, sud je zaključio kako ne postoji njegova nikakva namjera da im uplati zaostali iznos uzdržavanja kako mu je određeno presudom.

Riječ je o radno sposobnom muškarcu, utvrdio je varaždinski sud. Tijekom suđenja u kojem je proglašen krivim, rekao je kako se njegova firma zatvorila i izbrisana je iz sudskog registra. Dodao je kako je određene prihode ostvarivao radom na crno.

Zanemario djecu

Zbog toga je sud zaključio kako nema nikakvih dokaza koje bi ga spriječili plaćati alimentaciju koju je odlukom suda bio dužan plaćati nakon prekida veze sa suprugom i majkom njihove djece.

– Uvjetna osuda nije postigla svoj specijalno preventivni učinak. Osuđenik je potpuno zanemario činjenicu da je kao roditelj dužan ulagati pojačane napore kako bi ostvario dostatne prihode za uzdržavanje svog djeteta te mu je to kao roditelju primarna zakonska obveza koja ima prednost pred svim drugim njegovim obvezama i koju je dužan izvršavati i po cijenu vlastitog uzdržavanja – zaključeno je u presudi Općinskog suda u Varaždinu protiv odbjeglog ludbreškog oca.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI