Podravci i Prigorci bolje prolaze na ispitu vožnje, ali zato padaju na ispitu propisa i pravila

Prema podacima Hrvatskog autokluba (HAK), uvođenje kamera na ispite upravljanja vozilima u autoškolama nije previše utjecalo na prolaznost kandidata u odnosu na preklani. Kamere su, podsjetimo, uvedene početkom prošle godine, a njihovo je uvođenje prihvaćeno s rezervom kod ispitivača, kao i sa strahom među polaznicima autoškola. Ipak, godinu dana nakon uvođenja audiovizualnog snimanja ispita iz vožnje, pokazalo se da zabrinutosti nije bilo mjesta, čak je prolaznost na ispitima vožnje nakon uvođenja kamera veća nego ranije.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Veća prolaznost

Potvrdio nam je to i zamjenik glavnog tajnika HAK-a Sinan Alispahić koji nam je iznio brojke o prolaznosti za prošlu i pretprošlu godinu.

– Trend prosječne prolaznosti iz nastavnog predmeta upravljanja vozilom nakon uvođenja sustava audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkog ispita (sustav uveden 4. siječnja 2021.) nije se značajno mijenjao. Čak je na području Koprivničko-križevačke županije prosječna prolaznost u 2021. godini (60,21 posto) veća za 1,6 posto u odnosu na 2020. (58,61 posto) – rekao nam je zamjenik glavnog tajnika HAK-a.

Prometni propisi i sigurnosna pravila

GodinaKOPR.KRIŽ. ŽUPANIJAREGIJAHRVATSKA
2021.44,15%49,08%49,65%
2020.47,21%51,67%51,83%

Kamere u korist kandidata

Dodao je kako je prosječna prolaznost polaznika polaganja prometnih propisa i sigurnosnih pravila neznatno smanjena s 47,21 posto na 44,15 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Sve u svemu, to je sve ‘tu negdje’ i značajniji skokovi nisu zabilježeni.

Koprivničko-križevačka županija ima dva ispitna centra u Koprivnici i Križevcima koji spadaju pod Regionalni ispitni centar Zagreb. Hrvatska je inače podijeljena na četiri regionalna ispitna centra Zagreb, Rijeku, Split i Osijek. U odnosu na Hrvatsku u cjelini, kao i našu regiju, koprivničko-križevački kandidati imaju slabiju prolaznost u polaganju prometnih propisa i sigurnosnih pravila, no zato su bolji od državnog i regionalnog prosjeka u polaganju ispita upravljanja vozilom.

Voditelj autoškole u Auto klubu Koprivnica Ivica Ressler rekao nam je kako je uvođenje kamera na ispite vožnje bilo na korist kandidata.

Upravljanje vozilom

GodinaKOPR.KRIŽ. ŽUPANIJAREGIJAHRVATSKA
2021.60,21%54,53%55,25%
2020.58,61%54,73%55,71%

– Ako je kandidat imao prigovor na rezultat ispita iz vožnje, tada je moguće pregledati snimku kamere. Naredba ispitivača kandidatu na ispitu upravljanja vozilom mora biti pravovremena i nedvosmislena. Tako se više neće moći događati da ispitivač kandidatu na brzinu nešto naredi i ‘smota’ ga na ispitu. Na snimci se sve to vidi i ona štiti kandidata, ali i ispitivača u svakom pogledu, dokaz je ako postoje bilo kakve dvojbe kod polaganja ispita – rekao je Ivica Ressler.

Problem online predavanja

Što se tiče nešto slabije prolaznosti iz prometnih propisa i pravila, Ressler to pripisuje ‘online’ predavanjima.

– Online predavanja odnose svoje. Drugačije je kada vi licem u lice kandidatu predajete i usput objašnjavate sve nejasnoće, što zbog korone nismo mogli. Utjecalo je to malo na prolaznost, no vidi se iz brojki, ipak ne previše – naglasio je voditelj autoškole koprivničkog Autokluba. Naglasio je kako su brojke iznesene za dva ispitna centra, ne samo za Koprivnicu, jer u naš kraj na ispite mogu pristupiti iz svih autoškola koje nemaju svoje ispitne centre pa tako dolaze kandidati i iz Ludbrega, Donje Dubrave na sjeveru i zapadu, te skoro do Slatine, do koje seže Regionalni ispiti centar Zagreb.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI