Podravci i Prigorci rade za 651 kunu manje, žene i dalje potplaćene!

Prosječna neto plaća po zaposlenome u rujnu ove godine u našoj županiji, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, pala je u odnosu na mjesec ranije za dvije kune! No, još uvijek je veća negoli u istom mjesecu lani, i to za 325 kuna. Prosječna plaća u našoj županiji sada iznosi 6447 kuna i za 651 kunu manja je od državnog prosjeka. Trend laganog pada prosječne plaće u rujnu u odnosu na kolovoz zabilježen je i u ostatku zemlje.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

S druge strane rastu troškovi režija i hrane, poskupljuje povrće i posebno pekarski proizvodi pa je pred nama neizvjesna zima i još neizvjesnije proljeće.

U našoj županiji, ali i ostatku zemlje, žene i dalje primaju manju plaću negoli muškarci. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2021. iznosila je 7329 kuna za muškarce, a 6816 kuna za žene pa tako rad žena očito i dalje vrijedi manje nego li muškaraca i to za 513 kuna u prosjeku. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine prosječne neto plaće za muškarce porasle su za 5,4 posto, a za žene za 5,3 posto. Najveći porast prosječnih neto plaća za muškarce bio je za 8,9 posto u djelatnosti informacija i komunikacija, a za žene za 9,1 posto u poslovima s nekretninama.

Daliborka Kranjčić, KTC

– Mi u našoj županiji nismo ništa bolji, ni lošiji po tom pitanju. Negdje smo u prosjeku, a činjenica jest da rad žene nije vrednovan kao rad muškaraca. Radimo razne kampanje, no one očito nisu dovoljne. Ne mislim ni da bi zakonski akti taj problem riješili jer živimo tu gdje živimo, imamo mnoge zakone koji se ne poštuju ili ne provode – smatra Verica Rupčić, predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova u našoj županiji koja smatra da treba mijenjati svijest.

– To je vjerojatno i ono najteže – dodaje Rupčić koja je svojevremeno sudjelovala u nacionalnoj kampanji ravnopravnosti i suzbijanja takozvanog „staklenog stropa“, u sklopu koje je poslan upitnik na sve adrese poslodavaca o zaposlenima, muškarcima i ženama, njihovim položajima te plaćama pa se velik dio njih uopće nije udostojio ni odgovoriti na upitnik.

Stakleni strop, podsjetimo, termin je koji se koristi za nevidljivu granicu „plafon“ u poduzećima ili ustanovama koji je i granica za mogućnost napredovanja žena. U političkom životu u našoj županiji taj je „strop“ vrlo vidljiv, jer nemamo ni županicu ni gradonačelnice, a u općinama tek dvije načelnice. U većim javnim i privatnim poduzećima ili ustanovama stanje jest ipak nešto bolje, ali ni blizu zadovoljavajuće. Žene „vladaju“ Podravkom, koprivničkim Komunalcem, županijskim Domom zdravlja, ali i Zavodom za javno zdravstvo, šefica Uprave KTC-a je žena… I ne samo to, nego je nedavno, uz Podravkinu Martinu Dalić, proglašena za jednu od deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, a okitila se nekoliko puta i nagradama struke za menadžericu godine, kao jedna od rijetkih žena među brojnim muškarcima.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI