Podravci Ksenija, Damir i Kiki: Predstavljali se kao policajci i pljačkali starice po Zagrebu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ksenija, Damir i Kristijan iz Pitomače na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđeni su zbog prijevare dvije starice na zagrebačkom području stare 94 i 79 godina. Prije dvije godine bešćutni je trojac iskoristio dob, nemoć i lakovjernost starica i na prijevaru im uzeo cjeloživotne ušteđevine.

Da stvar bude gora, starice su “veslali” tako da im se drugookrivljeni Damir predstavljao kao policijski službenik. Doznao je Damir da je jednoj starici već prije ukraden novac te rekao da će joj pomoći vratiti ga. Drugoj su pak rekli da trebaju provjeriti novac kojeg ima. Lakovjerne žene su im naivno predale prikupljenu ušteđevinu. Presudom zagrebačkog suda, donesenoj u rujnu ove godine, prvookrivljena Ksenija osuđena je na tri godine bezuvjetnog zatvora, Damir na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine, a Kristijan na dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Sud je tijekom postupka analizirajući provedene dokaze nedvojbeno utvrdio kako su okrivljeni počinili kaznena djela za koje se terete. No, tužitelji su se žalili na presudu zbog preblage kazne kojom su osuđeni. Zamjenica ODO-a u Zagrebu Silvia Lončar u žalbi je navela kako se izrečene kazne “nikako ne ukazuju primjerenima težini, visini protupravno stečene imovine i društvenoj opasnosti počinjenih kaznenih djela”.

Tako je zamjenica državnog odvjetnika navela kako je prvookrivljena Ksenija otpije osuđivana osoba te je sud to svakako morao više vrednovati kao i činjenicu da je kaznena djela počinila jedno za drugim. Osim toga, tvrdi tužiteljica, novac koji je protuzakonito zaradila Ksenija nije trošila za vlastitu egzistenciju već za luksuzan život, a sud je svakako više trebao vrednovati i činjenicu da su prevarene žene stare 94 i 79 godina.

– Ne samo da je oštećenicama uzela životnu ušteđevinu, već je iskorištavajući njihovu lakovjernost i dob zbog koje su radno nesposobne dovela u pitanje njihovu daljnju egzistenciju i onemogućila im pristojan život u poodmakloj dobi – kazala je tužiteljica Silvia Lončar.

Za drugookrivljenog Damira tužitelji su istaknuli kako se predstavio kao policajac i iskoristio njezino povjerenje u službene osobe. Damir je vratio ukradeni novac pokradenoj starici, no tužitelji tvrde kako to za njega nije nikakva olakotna okolnost, već rezultat uspješnog rada policijskih službenika. Za trećeokrivljenog Kristijana sud je, prema mišljenju tužitelja, također bio preblag tijekom odmjeravanja kazne. Ponavljajući jednake navode kao i za Kseniju i Damira, za Kristijana su tužitelji istaknuli da je riječ o mlađoj osobi koja je nezaposlena, a živi luksuznim životom te do novca upravo dolazi “činjenjem ovakvih kaznenih djela”.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI