Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravcima bi računi za plin mogli skočiti i za 3000 kuna!

Brojni Podravci i Prigorci sa strahom čekaju ožujak kad će se točno znati koliko će im biti viši računi za plin. Najavljuje se kako bi poskupljenje trebalo biti i do 80 posto, ovisno o distributeru te o tome hoće li država i kako intervenirati kako bi olakšala građanima.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Stručnjaci Hrvatske energetske regulatorne agencije čak su napravili i svoje interne izračune prema kojima se vidi drastično povećanje cijene. Potrošačima s područja Koprivnice, koji godišnje u prosjeku na plin troše 4500 kuna, računi bi, padne li PDV na plin sa sadašnjih 25 na 13 posto, od 1. travnja mogli iznositi čak 7500 kuna! Izračune za Koprivnicu, ali i ostatak Hrvatske objavio je prošli tjedan Jutarnji list koji je te podatke dobio od HERE.

Manji PDV, veći vaučeri

Upravo je smanjenje PDV-a jedan od načina intervencije države, a ministar gospodarstva Tomislav Ćorić već je najavio kako on sigurno neće biti 25 posto. HERA je napravila usporedne analize mogućih cijena prema smanjenju stope PDV-a na 13, pet ili možda čak i nula posto. Ukine li država PDV na plin, što je vrlo optimistično, računi bi Koprivničancima s 4500 kuna danas, skočili na 6750 kuna. Kad se usporede s drugim gradovima, ispada kako bi građanima Koprivnice računi za plin bili među najjeftinijima u državi. Primjerice, Varaždincima bi se s 4950 kuna popeli na 6950 (PDV 0 posto), u Čakovcu s 5100 na 7050 kuna, a Bjelovarčanima s 4650 na 6900 kuna. Hrvatski prosjek, prema izračunima HERE, bio bi 6950 kuna, 2000 kuna više od današnjih 4950. 

Gotovo je sigurno kako će biti sve više onih koji to povećanje neće moći podnijeti, a premijer Andrej Plenković najavio je kako je moguće da država uvede vaučere. Trenutno ih za plaćanje struje koristi oko 64.000 potrošača, a iznose 200 kuna mjesečno. Država bi ih mogla sad izdavati i za plin, ali i povećati njihov iznos. Ministar Ćorić potvrdio je kako Vlada priprema paket mjera za ublažavanje poskupljenja i da će biti objavljene do kraja mjeseca.

S druge strane podravsko-prigorski poduzetnici od studenog lani na svojoj koži osjećaju drastično poskupljenje energenata, struje i pogotovo plina. Poslovnim potrošačima plin je „skočio“ višestruko, i do pet puta, jer opskrbljivači prirodnim plinom kod poslovnih potrošača nemaju ograničenja HERA-e te su slobodni formirati cijenu prema tržišnim kretanjima.

Početkom 2021. godine cijena plina na tržištu bila je na razini 27 eura po MWh, a opskrbljivači su ga korisnicima prodavali po 40 eura, dok je u listopadu prošle godine cijena skočila na 140 eura.

– Sa značajnim poskupljenjem cijena energenata suočili smo se još u listopadu 2021. godine. Cijena plina povećala se 500 posto, a električne energije 200 posto! Trenutna je situacija otprilike na istoj razini – ističe Dario Šumiga, generalni direktor Hartmanna Hrvatska koji potvrđuje da su zbog toga morali dizati cijene svojim kupcima na svim europskim tržištima.

Šumiga: Sve će to platiti građani

– Građani će energetsku krizu osjetiti nakon 1. travnja kad će se rast cijene energenata odraziti i na njihovim računima. Država ima malo instrumenata kompenzirati poskupljenja energije na burzama, a sve mjere će se svesti na to da će na kraju ipak građani sve platiti, na ovaj ili onaj način – dovršio je Šumiga.

Dario Šumiga

Po tri ili četiri puta veće račune za plin od ove godine već su dobile i neke hrvatske bolnice, no koprivnička se zasad ne mora bojati poskupljenja. Ili?

– Imamo ugovor o opskrbi plinom od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine, po cijenama koje su bile ugovorene i u 2021. Dakle, još nije bilo povećanja cijena. Do danas nismo primili obavijest opskrbljivača o promjeni. Ugovorom je definirano da će u slučaju značajnih porasta cijena na svjetskom tržištu plina krajnji kupac, o ovom slučaju bolnica, biti obaviješten u roku od 30 dana prije početka primjene većih cijena – kazao nam je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić i dodao kako imaju jedino informacije iz medija, u kojima se govori o porastu cijene od 70 do 80 posto, što bi koprivničkoj bolnici na godišnjoj razini značilo povećanje rashoda za plin otprilike 1,5 milijuna kuna, u apsolutnom iznosu.

Podravka kao jedan od najvećih potrošača, kako doznajemo, ima već sklopljen ugovor za opskrbu plinom do kraja rujna 2022. godine po ranijim cijenama i ona se ne može mijenjati. Stoga Podravka nije ni bila zahvaćena posljednjim poskupljenjem za poslovne subjekte.

E.ON: Cijene rastu nekontrolirano

Što znači najavljeno poskupljenje plina za građane pojasnili su nam iz E.ON-a Hrvatska, koji je preuzeo RWE, a koji je prije pet godina ulaskom u vlasništvo KC Plina postao strateški partner Gradu Koprivnici u plinskom biznisu.

– Neminovno je da će do povećanja cijene plina za krajnje korisnike, kategorije kućanstvo u obvezi javne usluge i tržišne, doći, jer se cijena definira prema unaprijed definiranoj formuli propisanoj od strane regulatora, a koja obuhvaća tržišnu cijenu plina unazad 11 mjeseci koja je u navedenom razdoblju drastično porasla – pojašnjavaju iz E.ON-a, istaknuvši da globalne cijene plina nekontrolirano rastu mjesecima, od njegove povećane potražnje u Aziji do sve oskudnijih skladišta plina u Europi koja dodatno povećavaju cijene.

– Na jednom od najvažnijih tržišta, virtualnoj trgovačkoj platformi Title Transfer Facility (TTF) u Nizozemskoj, cijena prirodnog plina po megavat satu skočila je s nešto manje od 17 eura 4. siječnja 2021. na više od 72 eura. To je bio rekordan porast od više od 320 posto. Za usporedbu: cijena za jedan MWh obično je između 15 i 20 eura u dugoročnom prosjeku – zaključuju iz E.ON-a. (ib, kp)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI