Podravina još tuguje: Upoznao ga u pekari, odvezao u disko, a potom smrt

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje Luki Kardošu (19) iz Kalinovca koji je 15. rujna prošle godine skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo njegov poznanik, 23-godišnji Davor Grčić iz Virja.

Nesreća se dogodila oko tri sata u noći između Kladara i Kloštra Podravskog. Luka Kardoš je, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, upravljajući fordom escortom zagrebačkih oznaka u smjeru Kloštra Podravskog pod utjecajem alkohola od 1,56 promila, izlaskom iz blagog desnog zavoja izgubio nadzor i izletio s kolnika. Automobil je desnim kotačima zahvatio zemljanu bankinu i prevrnuo se na krov.

Njegov suputnik, Davor Grčić, tijekom izlijetanja zadobio je višestruke unutarnje ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće. Prema tužiteljima, Luka je odgovoran za izazivanje teške prometne nesreće s poginulom osobom i može biti kažnjen od tri pa sve do 12 godina bezuvjetnog zatvora. Nakon pripremnog ročišta održanog 10. rujna na Županijskom sudu u Varaždinu, sutkinja Božica Mišak u utorak je održala prvu raspravu u sudskom postupku zbog pogibije nesretnog mladića.

Vozačku dozvolu dobio je tri mjeseca prije prometne nesreće koju je skrivio

Okrivljeni Luka Kardoš sutkinji je nakon čitanja optužnice naveo kako razumije za što ga se tereti i kao i u prijašnjim svojim iskazima, kazao je kako se smatra krivim za kazneno djelo za koje ga se tereti.

– Priznajem krivnju i ostajem kod toga. Odmah na početku htio bih izraziti veliko žaljenje zbog prometne nesreće koja se dogodila – kazao je u utorak na sudu okrivljeni Luka. Opisao je kako se dogodio da je pijan sjeo za upravljač i skrivio nesreću.

– Prijatelj je položio vozački ispit i pozvao nas u svoju klijet da to proslavimo. Vinograd se nalazi blizu Kalinovca u kojem živim, a tamo smo išli biciklima. Možda je čak i taj prijatelj autom vozio do klijeti, no u svakom slučaju, nisam išao svojim automobilom. Na toj proslavi sam konzumirao alkohol, pio sam gemište. Nakon toga s prijateljem sam se vratio kući te sam uzeo auto kako bih otišao u pekarnicu u 10 kilometara udaljeno Virje – ispričao je okrivljeni Luka događaje koji su prethodili tragediji koja je kasnije uništila živote i nepovratno promijenila sudbine dvije obitelji.

Dodao je kako je nesretnog Davora Grčića sreo u pekarnici. Bio je s prijateljem koji ga je i upoznao s Davorom.

– Davor i prijatelj predložili su da odemo dalje u disko u Pitomači.  Nisam to planirao, htio sam ići samo do pekarnice u Pitomači. Na kraju smo prijatelj i ja prihvatili ovaj prijedlog i uputili se zajedno s Davorom u Pitomaču. Tamo smo se u disku zadržali sat do dva vremena, a onda smo se mojim automobilom sva četvorica vraćali. Prometna nesreća dogodila se u povratku – ispričao je okrivljeni Luka Kardoš.

– Što se tiče same nesreće, sjećam se samo da smo se vozili i da je vozilo izletjelo s ceste i da smo se prevrnuli. Potom smo se izvlačili iz vozila. Također, sjećam se da je naišla pedagoginja zaposlena u našoj školi koja je telefonom zvala hitnu pomoć. Davor Grčić poginuo je na mjestu prometne nesreće, a nas trojica izvukli smo se iz automobila – opisao je okrivljeni Luka i dodao kako ga je tragedija potresla te da mu je nakon toga bilo jako teško.

– Dosta dugo nakon toga vraćale su mi se slike nesreće. Išao sam psihologu na razgovore i ti su mi razgovori dosta pomogli. U nesreći sam i sam lakše ozlijeđen, zaradio sam posjekotine na ruci. Htio sam otići na Davorov pogreb i stupiti u kontakt s njegovim roditeljima, no nakon nesreće za to nisam imao snage. Moji su roditelji otišli izraziti sućut Davorovoj obitelji, a uz podršku oca osobno sam otišao na adresu na kojoj žive. Nekoliko puta nikoga nismo zatekli, a onda smo tijekom jednog odlaska sreli Davorovu majku. Imao sam potrebu i pred njom izraziti žaljenje i objasniti da to nisam htio namjerno te je zamoliti za oprost. Mislim da je shvatila što želim reći. Rekao bih da mi se čak učinilo da mi je oprostila – skrušeno je na sudu ispričao okrivljeni Luka. Otkrio je još jedan, nimalo beznačajan podatak.

Vozačku dozvolu dobio je tri mjeseca prije prometne nesreće koju je skrivio, a automobil kojim je poznanika odvezao u smrt dobio je na korištenje od djeda koji je kupio novi.

– Osiguravajuće društvo nadoknadilo je štetu. Poslije su se obratili sa zahtjevom za isplatom štete koju su podmirili moji roditelji i uz pomoć bake platili su traženi iznos osiguravajućem društvu – objasnio je Luka. Na pitanje tužiteljice odgovorio je kako nakon nesreće dugo nije izlazio, od kolovoza ove godine tek je nekoliko puta bio vani, ali više uopće ne konzumira alkoholna pića. Upisao je Građevinski fakultet u Zagrebu gdje se preselio i živi kod bake.

Sutkinja Božica Mišak suđenje će nastaviti krajem studenog, a na tom će ročištu ispitati majku poginulog Davora Grčića. Premda je nesretna žena već svjedočila, sutkinja će je dodatno ispitati. Zbog visine i mjere kazne, sud treba provjeriti saznanja o kontaktu majke s optuženim Lukom. Je li joj se doista ispričao i iskazao svoje žaljenje. Tijekom istrage Davorova majka rekla je kako joj se Luka nije javio, kako joj je taj kontakt bio vrlo važan i opisala je kako je njegov izostanak djelovao na nju.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI