Podravina: Nije htio Rome za susjede pa zapalio imanje na koje su se htjeli doseliti

Jedan je 29-godišnjak s područja Podravskih Sesveta kažnjen uvjetnim zatvorom zbog neviđenog kaznenog djela koje je počinio u svibnju 2019. godine, no tužitelji su se odlučili žaliti i tražiti da ga se strpa u zatvor. On je naime, zapalio štagalj na imanju na koje su se htjeli doseliti pripadnici romske nacionalne manjine. Nije ih htio za susjede.

-Okrivljeni 29-godišnjak proglašen je krivim da je 30. svibnja 2019. u Podravskim Sesvetama, platnenom krpom natopljenom benzinom prekrio predmete u štaglju kraj kuće u vlasništvu njegove 59-godišnje i 67-godišnje susjede i zapalio krpu upaljačem te tako izazvao požar koji je zahvatio cijeli štagalj – navode tužitelji i dodaju:

– Sve s ciljem da odvrati 28-godišnjaka romske nacionalnosti od namjere da kupi kuću i štagalj od 59-godišnjakinje i 67-godišnjakinje, ne želeći da osoba romske nacionalnosti živi u njegovom susjedstvu.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako nije bilo opravdano izreći optuženiku uvjetnu osudu te je predloženo da mu se izrekne kazna zatvora. Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je 29. ožujka žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom je optuženi hrvatski državljanin (29) oglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz niskih pobuda i osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od osam mjeseci i rokom kušnje od dvije godine.

Naša ekipa bila je na mjestu događaja i razgovarala nakon požara s mještanima.

– To imanje je nedavno prodano, a kupili su ga Romi. Nekima je to očito zasmetalo, a glavni u pobuni bio je upravo taj mladić koji je rekao da će zapaliti kuću. U četvrtak je štagalj polio benzinom i zapalio ga, a čak je u tom svom sumanutom pohodu govorio da će to činiti i dalje jer ne želi Rome za susjede – ispričali su nam Sesvečani koji žive u Ulici braće Radić.

– Ako njemu smeta to što smo Romi, mogao je odmah dok smo došli razgledati imanje popričati s nama i reći to i mi ne bismo kupili kuću. Sad smo u strahu da će on ponovno učiniti takvo nešto, a imamo četvero male djece i u strahu smo za našu sigurnost – rekli su pak tada novi vlasnici imanja.

FOTO Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI