Podravinu preplavio američki cvrčak, odlazi li tudum u povijest?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je, ekskluzivno doznajemo, novu kartu demarkiranog područja za Koprivničko-križevačku županiju na kojoj je vidljivo da je gotovo cijelo područje označeno kao žarište ili sigurnosno područje za zlatnu žuticu vinove loze, koju prenosi američki cvrčak, što nikako nije dobar znak za vinogradare i vinare na našem području.

– Ovaj mali, ali opasan kukac prisutan je i proširen u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske, pa tako i u Podravini i Prigorju. Prisutnost američkog cvrčka u područjima gdje je zabilježena zlatna žutica vinove loze značajno povećava rizik od daljnjeg širenja bolesti te je izuzetno važno suzbijanje američkog cvrčka uvrstiti u kalendar redovitih zaštita vinove loze  – poručila je Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Savjetodavne službe.

Kako poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje, njegova prisutnost može se utvrditi vizualnim pregledom naličja listova vinove loze od sredine svibnja, a na našem području ove godine prve ličinke nalazile u prvom tjednu lipnja.

– Ličinke se prvo pojavljuju i hrane na naličju donjih listova mladica koje rastu iz panja te se prvi pregledi vrše upravo na tim mjestima. Vrlo visoku brojnost ličinki zabilježili smo u zapuštenim vinogradima te u vinogradima u kojima se ne primjenjuju insekticidi, a to su najčešće nasadi direktno rodnih hibrida. Na naličju pregledani listova u takvim smo vinogradima nalazili i po 10 ličinki američkog cvrčka – napomnula je Oštrkapa-Međurečan.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, kod nedovoljno tretiranih vinograda i onih  koji jesu tretirani, a nalaze se blizu ovih, može doći do zaraze i u tom slučaju posljedice mogu biti katastrofalne.

– Bolest vinove loze, zlatna žutica, ne može se liječiti. Jedina poznata tehnika suzbijanja daljnjeg širenja je krčenje zaraženih trsova. Ako zaraženost prođe razinu od 20 posto, mora se krčiti cijeli vinograd – istaknula je Oštrkapa-Međurečan.

Ličinke cvrčka hrane se sišući hranjive tvari iz floema loze, a zadržavaju se uglavnom na donjoj strani lišća. Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje oko 10 dana. Prva tri stadija ličinki su bijele boje, dok četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Važno je znati, poručuju stručnjaci, da ličinke trećeg stadija postaju infektivne i njih je potrebno suzbijati.

– U našim smo vinogradima ličinke trećeg stadija nalazili od 17. lipnja te je tada i preporučeno prvo suzbijanje. Kako bi se suzbile i ličinke koje su kasnije izašle iz jaja, nakon tri tjedna preporučeno je drugo tretiranje američkog cvrčka.

Razvoj ličinki traje do početka srpnja, kada se počinju javljati i odrasli oblici – objasnila je Oštrkapa-Međurečan.

Prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča na srednju armaturnu žicu, a prve primjerke u Ministarstvu poljoprivrede zabilježili su 9. srpnja.

– Kao što je bilo i za očekivati, brojnost odraslih oblika vrlo je visoka u zapuštenim vinogradima te u vinogradima u kojima se ne provodi suzbijanje američkog cvrčka, no u vrlo su nezavidnom položaju svi vinogradi koji s njima graniče. Na pojedinim su žutim ljepljivim pločama zabilježeni tjedni ulovi od 8 do 10 odraslih američkih cvrčaka unatoč činjenici da su vinogradari već odradili dva suzbijanja – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

– Sasvim je razumljivo nezadovoljstvo vinogradara u blizini čijih se vinograda nalaze zapušteni i nedovoljno održavani vinogradi jer jednostavno ne mogu zaustaviti dolet američkog cvrčka u svoje vinograde. U trenutku kada zbog karence više ne smiju primjenjivati insekticide u svojim vinogradima, značajno se povećava broj odraslih oblika američkog cvrčka koji sve do kraja rujna dolijeću iz susjednih vinograda, a samim tim raste i rizik od širenja zlatne žutice – rekla je Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Nezaraženo područje čini samo nekoliko katastarskih općina uz rijeku Dravu. Uz ovako brojnu populaciju američkog cvrčka, čini se, teško ćemo zaustaviti širenje zlatne žutice vinove loze.

Iz Ministarstva poručuju vinogradarima da je u svim vinogradima na području naše županije obavezno postavljanje žutih ljepljivih ploča radi praćenja i provjere učinkovitosti suzbijanja američkog cvrčka. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu u redu vinograda, a zamjenjuju se svaka dva do tri tjedna.

Dovoljno je postaviti 1-2 ploče po vinogradu. Ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada je potrebno krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje. Za suzbijanje američkog cvrčka mogu se koristiti insekticidi: Avaunt, Reldan 22 EC, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Abanto, Krisnt EC te ekološki insekticid Piretro Natura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI