Podravka Lara najmlađa je općinska načelnica u Hrvatskoj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

– Lara Samošćanec, nova načelnica Općine Đelekovec, najveće je iznenađenje lokalnih izbora. S 22 godine ujedno je i najmlađa načelnica općine u Hrvatskoj, a njena nezavisna lista u Općinskom vijeću dobila je čak sedam od devet mandata, što najbolje oslikava uvjerljivost njene pobjede. I mandat načelnice osvojila je uvjerljivo jer je za nju glasao čak 451 birač, dok je njena protukandidatkinja, bivša HDZ-ova načelnica Štefica Sirutka, dobila samo 150 glasova.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Lara je studentica politologije, a do završetka studija ostao joj je još samo diplomski rad pa će se bez problema moći posvetiti svojoj novoj dužnosti. Iako joj je politologija struka, dosad nije previše naginjala političkom životu.

– Interes za javne politike i upravljanje javio mi se tek prije koju godinu, a na kandidiranje me potaknuo moj tim s liste koji se okupio prije mene i pitao me za suradnju – ističe Lara Samošćanec.

Jedan od motiva da prihvati poziv za kandidaturu za općinsku načelnicu bio je primjer susjednih općina, kao što su Legrad i Drnje, u kojima su na vlasti mladi načelnici.

– Mladi načelnici napravili su puno toga dobrog u posljednjih nekoliko godina, a najviše me motivirala želja za promjenom i za dostizanjem razvoja kakvog općina Đelekovec zaslužuje – kaže Lara Samošćanec.

Za svoju prethodnicu Šteficu Sirutku, dodaje ona, ne može reći da je nešto nužno krivo radila.

– Svatko od nas ima vlastiti pristup radu pa je tako i moj pristup drugačiji od njezinog. Ono što prvo želim promijeniti, a vjerujem da sam već i krenula raditi na tome, način je na koji Općina komunicira s mještanima, s medijima i drugim općinskim načelnicima – kaže Lara Samošćanec.

Želja joj je pojačati suradnju s drugim jedinicama lokalne samouprave jer zajedno se može realizirati puno više projekata.

– Ovom se poslu, pogotovo u našoj općini u kojoj je proračun mali i treba se snalaziti na razne načine, treba posvetiti u potpunosti zbog čega smatram da će mi to što sam odlučila biti profesionalna načelnica biti plus – kaže Lara Samošćanec. Ključ za uvjerljivu pobjedu, ističe Lara, krije se u mladosti i svježini koju njen tim donosi. Birači su, naglašava ona, prepoznali mlade i nezavisne, kojih dosad u općini Đelekovec nije bilo, kao i njihovu spremnost da rade isključivo u interesu općine i svih mještana.

Lara Samošćanec, nova načelnica Đelekovca s legradskim načelnikom Ivanom Sabolićem

– Iza mene stoji tim obrazovanih i kompetentnih ljudi, općinskih vijećnika, koji će mi uvelike pomoći svojim savjetima i vjerujem da zajedno možemo pogurnuti našu općinu u pravom smjeru. Naravno da osjećam pritisak jer nam je velik dio birača iskazao potporu i želimo opravdati njihovo povjerenje, ali smatram da je to pozitivni pritisak jer nas tjera da se trudimo i budemo ustrajni u ostvarenju naših ciljeva. Neće nam biti lako, ali vjerujem da će biti pomaka, iako oni možda neće biti odmah vidljivi. Ljudi su nam s razlogom dali povjerenje i mi ćemo se truditi maksimalno upotrijebiti te pozitivne karakteristike koje su u nama prepoznali – kaže Lara Samošćanec.

Prioritet će biti, kaže Lara, europski fondovi i njihovo maksimalno iskorištavanje, ali i prijave na druge natječaje koji nude potporu u raznoraznim projektima čiji su ciljevi poboljšanje kvalitete života svih mještana i razvoj općine.

– Proračun Općine vrlo je mali i ne ostavlja nam mnogo manevarskog prostora nakon što podmirimo sve obveze redovnog poslovanja pa upravo zato trenutno razmatramo sve moguće opcije proširenja tog proračuna koje nam se trenutno nude – zaključila je Lara Samošćanec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI