PODRAVKA ŠTEDI I NA ČIŠĆENJU Otkazi čistačicama, radnici moraju sami čistiti svoje urede i zahode

U Podravki tumače kako je "cilj, među ostalim, postići uštede u potrošnji struje i pridonijeti očuvanju okoliša, pri čemu bi svaki korisnik poslovnog prostora imao odgovornu i aktivnu ulogu"


Autor: podravski.hr — 03.04.2013. / 13:00 Aktualno

KOPRIVNICA – Zaposlenici Podravke od ovog tjedna sami će morati čistiti svoje urede i zahode. Jedna ogorčena podravkašica pita: Vrijedi li to novo pravilo i za šefove ili samo za nas, obične smrtnike?
Kako neslužbeno doznajemo, devet koprivničkih čistačica od travnja ostalo je bez posla u Belupu, a u cijeloj grupi Podravka otkaze je dobilo navodno 30-ak. U Podravki tumače kako je “cilj, među ostalim, postići uštede u potrošnji struje i pridonijeti očuvanju okoliša, pri čemu bi svaki korisnik poslovnog prostora imao odgovornu i aktivnu ulogu”.
Ogorčene čistačice najprije su nam se javile želeći s nama podijeliti svoju žalosnu priču, ali poslije su se predomislile.
– Bojimo se disati, a kamoli govoriti – rekla nam je jedna čistačica te dodala kako su sve od reda jadne jer više nemaju gdje zaraditi za kruh, a s obzirom na godine života, teško da će uspjeti bilo gdje naći novi posao.
U uredima u Belupu u Vargovićevoj ulici radile su četiri čistačice, a u Belupovim poslovnim prostorima i pogonima na Danici njih pet. Podravka je pak jučer priopćila kako je početkom veljače raspisala natječaje za sve grupe poslova iz područja čišćenja poslovnih prostora, održavanja zelenih površina te čišćenja okoliša i kanalizacije
“Osnovni cilj raspisanih natječaja i pokrenutih promjena je efikasnije korištenje postojećih resursa što će dovesti do smanjenja ukupnih troškova iz navedenog područja za 1,8 milijuna kuna na godišnjoj razini. Za poslove čišćenja poslovnog prostora i održavanja zelenih površina odabrana je tvrtka Ekus iz Zagreba, dok je za poslove čišćenja okoliša i kanalizacije odabrana tvrtka Ekokem iz Koprivnice”, navode u Podravki.
Ostaje nejasno kako je moguće da tvrtka za čišćenje iz Zagreba na kraju dostavi povoljniju ponudu od domaćih tvrtki iz Koprivnice i okolice ako se zna da navjeći dio troškova odlazi na plaće spremačica. Obavijest o drukčijem režimu čišćenja poslovnih prostora i ureda objavljen je i u novom broju Podravkinog lista, u kojem stoji kako je tvrtka “pokrenula promjene u procesima čišćenja poslovnog prostora kako bi se što efikasnije namjenski iskoristili resursi radne snage, vode i električne energije te smanjili ukupni troškovi poslovanja”. (rm)