Podravka Svetlana najuzornija je seoska žena u državi: Petero djece najveće je bogatstvo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svetlana Bastalić (38) iz Dinjevca, naselja na pitomačkom području, pobjednica je ovogodišnjeg državnog izbora za najuzorniju seosku ženu. Svestrana Svetlana zajedno sa suprugom Matom bavi se poljoprivredom i na svom imanju uzgaja krave, ovce, svinje i kokoši. Posebno je ponosna na svoju djecu, kćeri Anu (8), Luciju (12), Mateju (16) i Mihaelu (18) te sina Ivana (10) za koje kaže da su njeno najveće bogatstvo.

Svaki dan neumorna Svetlana budi se u ranu zoru i prvo odlazi u štalu, a nakon toga slijede neizostavni kućanski poslovi. Prijepodne, kad su djeca u školi, Svetlana koristi i za proizvodnju sireva po čijoj je kvaliteti prepoznatljiva na pitomačkom području.

– Imamo deset muznih krava i kako su otkupne cijene mlijeka niske, dio koristim za sireve koje prodajem na kućnom pragu. Na taj nam je način uzgoj krava isplativiji – kaže Svetlana Bastalić.

Kad se djeca vrate iz škole, dodaje ona, uvijek se nađe malo vremena za obiteljsko druženje i pomoć u pisanju zadaća najmlađoj kćeri i sinu. Podvečer slijedi novi odlazak u štalu, a dosta često pomaže suprugu i u obradi zemljišta, dok su večernji sati najčešće rezervirani za obiteljska druženja.

– Obrađujemo 35 hektara pa uvijek kad treba uskočiti u pomoć, tu sam. Ni u jednom trenutku nismo požalili što smo za posao odabrali poljoprivredu bez obzira na to što nemamo ni svetka ni petka i što se svaki dan budim u pola šest i idem spavati u 11 navečer – priča nam Svetlana Bastalić.

Posebno je ponosna na svoju djecu, kćeri Anu (8), Luciju (12), Mateju (16) i Mihaelu (18) te sina Ivana (10)

Neumorna Svetlana aktivna je i u društvenom životu. Predsjednica je Udruge žena Dinjevac koja redovito vodi brigu o uređenju sela i društvenom životu, a velik joj je hobi izrada goblena. Članica je i dinjevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva pa su svi u selu ponosni što je njihova sumještanka osvojila laskavu titulu najuzornije seoske žene.

– Osvojena titula najbolja je nagrada za sav moj trud koji ulažem u društevnom životu, ali i dalje mi je od svega najvažnija moja obitelj i njihova ljubav i podrška. Već duže su me prijatelji i obitelj nagovarali da se prijavim na izbor i ove sam godine to učinila iz znatiželje. Stručni žiri prepoznao je moje posebnosti i naravno da me to veseli i da sam na to ponosna. Moram zahvaliti općinskom načelniku Željku Grgačiću i županu Igor Androviću na podršci u pripremama za izbor – zaključila je Svetlana Bastalić.

Obrađuju 35 hektara pa uvijek kad treba uskočiti u pomoć, tu je

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI