Podravkašice spremne zahvaljujući jedinstvenom softveru kondicijskog trenera Nikole Goluba

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U svakom profesionalnom sportskom kolektivu jedan od važnih kotačića ekipe je kondicijski trener, a tu ulogu u RK Podravki drugu sezonu zaredom obavlja Varaždinac Nikola Golub. Ovaj 37- godišnjak dosada je skupio pregršt iskustva u ženskom i muškom rukometu te je ponosan što svoje znanje danas može koristiti upravo u Podravci.

– Rukomet sam aktivno igrao 15- ak godina, a oduvijek sam imao želju raditi kondicijsku pripremu sportaša. Upisao sam kineziološki fakultet i posvetio se tome, a onda imao i dosta sreće. Kao apsolvent počeo sam raditi u fitness centru kod trenera Bojana Goluba koji je tada bio u ŽRK Koka, a kad je prešao u Podravku, ja sam preuzeo taj posao – ispričao je Nikola o svojim počecima.

Tijekom rada u varaždinskom klubu upoznao je koprivničkog trenera Nevena Hrupeca s kojim je kasnije surađivao u rumunjskoj i poljskoj ženskoj prvoj ligi. Imao je angažmane u ženskoj juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji te muškoj kadetskoj dok je od muških klubova ostvario suradnju s PPD Zagrebom, GRK Varaždin i slovenskim prvoligašem Ormožem. Sada drugu sezonu zaredom brine o fizičkoj pripremi rukometašica Podravke.

– Podravka je klub svjestan svoje tradicije i velikog imena i mislim da se dolaskom trenera Saračevića klub probudio. Naravno da su za to bitne mnoge okolnosti, ali sigurno je da se tu sad vidi pomak. S moje strane, mogu reći kako se uvelo mnogo novosti u klub, puno se uložilo, puno je individualnog rada, dijagnostike…

Jedna od takvih novina je i poseban softver koji odnedavno koriste u klubu, a koji omogućuje igračicama da dobiju detaljne upute individualno prilagođenih treninga.

– Imamo softver koji je definitivno novost, ja ne znam nikog tko to radi kod nas. Kako imam dosta kontakta u SAD- u i Skandinaviji, uvijek pokušavam uzimati nešto od njih i prilagođavati pa smo tako došli do skandinavskog softvera koji nam omogućava da plan i program treninga šaljemo direktno igračicama sa jasno definiranim parametrima i opterećenjima koje trebaju zadovoljiti, a za svaku vježbu postoji video demonstracija tako da se vjerojatnost pogreške svodi na minimum i možemo reći da je taj softver bio pun pogodak u vrijeme korone i da su igračice zaista stigle spremne na pripreme.

Još jedna od novina i posebnosti u radu ovog kondicijskog trenera zasigurno je zagrijavanje prije utakmica koje je sasvim drugačije od ostalih klubova. Naime, u zagrijavanju, Nikola koristi elemente koje koriste igrači baseballa.

– Smatram kako zagrijavanje ima veliku ulogu u sportu, a ja se puno oslanjam na metode iz baseballa jer je to sport koji najviše poznaje i koristi rame pa mogu koristiti stvari koje se naslanjaju na rukomet. U početku svi imaju lagani otpor prema tome, a nakon nekog vremena igračice prihvaćaju takav način zagrijavanja i to postaje navika i potreba pa često i kad odu u druge sredinu provode protokole koje smo mi naučili što mi je jako drago.

Nikola je u svojoj karijeri radio sa mnogo trenera, no kaže kako ne može izdvojiti samo jednog. O Zlatku Saračeviću s kojim trenutno surađuje govori biranim riječima.

– Zlatko Saračević je veliko ime iza kojeg stoji i veliki stručnjak. Bio je moj uzor kad sam igrao i iskreno mogu reći da je jednostavan i pristupačan čovjek koji posjeduju puno znanja i iskustvo rada i igranja na najvišem nivou. Moram reći i kako je svaki trener s kojim sam surađivao ugradio dio svog znanja u mene i ja se danas smatram uspješnim trenerom jer mogu raditi u najboljem hrvatskom klubu gdje mogu svo stečeno znanje i iskustvo koristiti i prenositi.

Sasvim se prilagodio Koprivnici

Nikola se u dvije godine sasvim prilagodio životu u Koprivnici, a slobodne trenutke koristi za trčanje i odlazak u rodni Varaždin.

– Koprivnica je grad po mjeri, ljudi su jednostavni i pristupačni. Kad sam slobodan, odem na trčanje, a kad mogu vikendom odem doma i u nedjelju sam u šest ujutro na Ivančici, a kad sam ovdje stalno se vrti rukomet pa čak i kad ga nema jer na kraju krajeva zato smo i tu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI