Podravkinoj tvornici Kalnik odobrena 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravkinoj tvornici Kalnik svečano je uručen ugovor o sufinanciranju projekta pod nazivom „Ulaganje u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik“, priopćeno je danas iz koprivničke kompanije.

Tom projektu, ukupno vrijednom nešto više od 40 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrilo je 19.373.509,18 kuna bespovratnih sredstava. Projekt vrijedan 40.650.376,79 kuna prijavljen je na natječaj Program ruralnog razvoja 2014. − 2020., za provedbu mjere M.4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014. − 2020., a ugovor o sufinanciranju predsjednici Uprave Podravke dr. sc. Martini Dalić uručila je ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković.

Investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme, i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodnje te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Investicija također uključuje građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladišnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor. Sve navedeno pozitivno će utjecati na kvalitetu sirovine te omogućiti proizvodnju novog asortimana proizvoda.

Ovim investicijskim ulaganjem uvode se novi proizvodi: džemovi, marmelade, ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu.

Dio investicija u tvornici Kalnik vezan je uz postizanje ekonomije volumena u proizvodnji kondimenata i voćnih namaza, čime će se povećati cjenovna konkurentnost Podravkinih proizvoda, na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima. Drugi dio investicija odnosi se na uvođenje novih pakiranja iambalaže. U sljedećem koraku investicije će omogućiti pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

Vrijedi istaknuti kako se intenzivno radi i na razvoju BIO asortimana koji će biti sljedeći evolucijski korak razvoja Kalnika prema još višim razinama kvalitete proizvoda.

Mogućnosti sufinanciranja razvojnih projekata iz EU fondova od velike su važnosti za Podravku jer znatno pridonose kapitalnim ulaganjima, a ponajviše u smislu bržeg povrata na inicijalno ulaganje, kao i doprinosa očuvanju okoliša.

Foto: Podravka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI