Podravska idila: Čoban Davor tjera ovčice uz pomoć vjerne kujice Lili

Podravski list profile

Davor Čajkulić iz Hlebina jedan je od rijetkih podravskih čobana. Sa svojim stadom ovaca šetao je nedaleko od svoje kuće u pratnji kujice Lili koja mu je pomagala ako je trebalo prikupiti ovce na hrpu.

– Imam devet ovaca, jednog ovna i osam mladih s kojima svakog dana dolazim ovdje na ispašu. Lijepo mi je, odmaram uz njih, a vrlo su pitome i slušaju. Janjad uzgajam uglavnom za sebe, a dobro mi dođu i na vrtu jer popasu travu pa ne moram kositi – rekao je Davor.

Kako kaže, ovce uzgaja četiri godine. Najprije je krenuo s jednom, a kasnije je proširio stado jer je vidio da za to ima vremena, a ima i prostor gdje ih drži. – Ponekad ih znam i ostaviti same, ali kad nema žita jer sad kad je žito mlado začas bi one obrstile cijelo polje. Inače im doma dajem travu, ali odlučio sam svakog dana s njima u ispašu jer su tako ovce zdravije i imaju hrane koliko žele – objasnio je Davor.

FOTO: Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI