PODRAVSKA KRILA Uzgaja američke golubove i prodaje ih bogatim gazdama u Arapskim emiratima

Da je vrhunskih majstor uzgoja potvrđuje i podatak da je u ovoj godini od 25 parova američkog kinga dobio čak 210 mladunca


Autor: podravski.hr — 30.12.2018. / 14:18 Aktualno

Mladen Čižmešinkin sa svojim šampionskim golubovima

Mladen Čižmešinkin, uzgajivač golubova iz Novog Virja, sa svojim je američkim kingovima i ove godine poharao konkurenciju na izložbama u Češkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Na sve tri izložbe, uz brojne titule šampiona, Mladen je dobio nagrade majstora uzgoja za najljepše golubove.

– Uzgojem golubova pasmine američki king bavim se 23 godine. Trenutno u uzgoju imam 25 parova i redovito na izložbama nižem odlične rezultate. Ovo je peta godina zaredom da na svim izložbama osvajam nagrade za najljepše golubove izložbe – priča nam Mladen Čižmešnikin.
Da je vrhunskih majstor uzgoja potvrđuje i podatak da je u ovoj godini od 25 parova američkog kinga dobio čak 210 mladunca, što je izniman uspjeh jer se po paru godišnje u prosjeku izlegu četiri mladunca.

Mladen Čižmešinkin sa svojim šampionskim golubovima

– U uzgoju imam i 60 parova pismonoša koje koristim da sjede na jajima američkog kinga, što je doprinijelo i povećanom broju mladunčadi. Kod uzgoja dobro pazim na svaki detalj, posebno na prehranu i to se odražava i na odlične rezultate na izložbama – kaže Mladen Čižmešinkin.

Mladunci iz Mladenova uzgoja tražena su “roba” na tržištu diljem Europe upravo zbog odličnih rezultata koje postiže na izložbama. S titulama majstora uzgoja i šampiona izgradio je “ime” pa bez problema pronalazi kupce za mladunčad.

– Mogu se pohvaliti da su moji golubovi ove godine prodani i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. One najbolje ostavljam za sebe kako bih i dalje zadržao kvalitetu uzgoja. Iako je bilo golubova koje sam prodao i za 1300 eura, uzgojem se bavim isključivo iz hobija jer za profesionalizam treba imati puno novca i to si jednostavno ne mogu priuštiti – zaključio je Mladen Čižmešinkin. (db)

FOTO: ĐURO GRČIĆ