Podravska općina prkosi trendovima: Mladi kupuju kuće, zemlja je sve skuplja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Gola jedna je od rijetkih u našoj županiji i šire koja se može pohvaliti pozitivnim demografskim trendovima i apsolutna je suprotnost tvrdnji o ‘umiranju hrvatskog sela’, koju zadnjih godina slušamo, a kapa je dobroga u moru negativnih podataka koji se vežu uz ruralni dio Hrvatske. Tako je u Goli gotovo nemoguće pronaći kuću za kupnju, a kad se koja i pojavi, vrlo brzo pronađe kupca.

I broj mladih koji napuštaju Prekodravlje sve je manji, čemu najveći doprinos daje razvijeno gospodarstvo i to zahvaljujući tvrtkama Eko papir i Fugaplast koje zapošljavaju velik broj Prekodravaca. I poljoprivredna proizvodnja u općini Gola bilježi pozitivne trendove pa je tako Prekodravlje jedna od rijetkih sredina gdje ne pada stočarski fond, a sva raspoloživa zemljišta se obrađuju i prava je rijetkost pronaći zapuštenu parcelu.

Obitelj Pošta

U pozitivu Prekodravlja uklapa se i šesteročlana obitelj Pošta koja se prije godinu dana doselila iz obližnjeg Repaša. U Goli su kupili kuću i to se, ističu Mario i Ana Pošta, pokazalo kao pun pogodak.

– Imamo četvero djece i oni su najviše oduševljeni našim dolaskom u Golu. Supruga Ana porijeklom je iz Gole i to je bilo presudno u odluci gdje ćemo se skrasiti. U Goli u odnosu na Repaš ima puno više sadržaja za djecu pa i ne čudi što je preseljenje najviše razveselilo naše mališane – kaže Mario Pošta.

Obitelj Pošta ima svoj građevinski obrt, a Mario i Ana vjeruju da će uskoro i oni otvarati nova radna mjesta jer je posla sve više.

– Trenutno s Anom zapošljavam četiri radnika i stalno imamo posla. Potražnja za građevinskim uslugama sve je veća pa bismo vrlo brzo mogli krenuti i u potražnju za novom radnom snagom. Sigurnost posla i dobra primanja, kao i svim mladima, glavni su razlozi što svoju budućnost vidimo u Prekodravlju i vjerujemo da će tu zauvijek biti naš dom – ističe Mario Pošta.

Općina Gola u prošloj godini bilježi i pozitivu u odnosu broja rođenih i umrlih. Lani je Općina isplatila 33 rodiljne naknade, a umrlo je 29 osoba. Radi dodatnog poboljšanja demografske slike Općina je odlučila povećati rodiljne naknade s 5000 na 10.000 kuna. Pogodnost za mlade obitelji je i besplatan boravak mališana u dječjem vrtiću, a Općina u stopostotnom iznosu financira i prehranu osnovnoškolaca u školskoj kuhinji. Za srednjoškolce Općina isplaćuje stipendije u iznosu od po 400 kuna mjesečno, a za studente po 500 kuna mjesečno.

Općina je lani uvela i potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Prema programu tih potpora mlade obitelji koje kupuju kuću i kojima je to prva nekretnina dobile su po 15.000 kuna, dok za uređenje kuće u kojoj žive s roditeljima ili rodbinom potpore iznose do 15.000 kuna, ovisno o troškovima.

Općina je lani uvela i potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

– Samo za potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji lani je  Općina isplatila malo više od milijun kuna. Imali smo 71 korisnika tih potpora, što je također pokazatelj da mladi ostaju živjeti na području općine – kaže Darinka Kuzmić Salajpal, pročelnica Općine Gola.

Općina Gola jedna od rijetkih manjih općina u kojoj se javlja i lista čekanja za upis mališana u vrtić. Pozitivan demografski trend doveo je do slatkih briga pa  Općina namjerava i proširiti vrtićki kapacitet.

– Izradili smo projekt za nadogradnju vrtića jer je interes veći u odnosu na postojeće kapacitete. Za nadogradnju vrtića troškovi prema prvim procjenama iznose dva milijuna kuna i sad čekamo da se otvore natječaji raznih ministarstava kako bismo povukli veći dio sredstava za realizaciju tog projekta. Plan je da u ovoj godini krene nadogradnja vrtića – zaključila je Darinka Kuzmić Salajpal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI