PRAVA PODRAVSKA SUPERŽENA Radojka Đurašević: Sve poslove radim i bolje od muškaraca

Ništa me nije sram raditi, bilo orati, ali i voziti gnojnicu na polje. Sve je to pošten rad od kojeg živimo - objasnila je Radojka


Autor: podravski.hr — 13.09.2017. / 15:04 Stil

Radojka Đurašević i njena majka Milena iz rasinjskog naselja Duga Rijeka kod Koprivnice same obrađuju 15 jutara zemlje.
Za ove dvije vrijedne žene ne vrijedi ono pravilo da je u kući potrebna muška ruka da bi gospodarstvo funkcioniralo. Radovi su u kući precizno podijeljeni. Majka Milena bavi se stajom i kravama, a kći Radojka glavna je za poljoprivredne radove te vrlo vješto upravlja s dva traktora. Sama obavlja sve radove od oranja do sjetve i gnojidbe. Njihovo gospodarstvo klasično je seosko imanje na kojemu ima svega od krava do kokoši.
– Otkad smo ostale same, moramo se brinuti za svoju budućnost i budućnost mog djeteta, pa smo se primile posla. Imamo zemlje i blaga točno toliko koliko možemo odraditi – napomenula je Radojka Đurašević.

Vrlo rijetko susrećemo žene koje ovako dobro upravljaju velikim traktorima i ostalim poljoprivrednim strojevima, ali Radojka kaže da to nije ništa neobično

Većinom se baziraju na proizvodnju mlijeka, ali bave se i ratarstvom. Kako napominju, i njima je cijena mlijeka najveći problem u poslovanju. Srećom, nisu kreditno opterećene pa uspiju zaraditi za normalan život.
Vrlo rijetko susrećemo žene koje ovako dobro upravljaju velikim traktorima i ostalim poljoprivrednim strojevima, ali Radojka kaže da to nije ništa neobično te da nema razloga zašto žene ne bi sve ovo radile same, a ponekad i bolje od muškaraca.
– Nije mi bilo teško prihvatiti se posla kad sam morala. Ništa me nije sram raditi, bilo orati, ali i voziti gnojnicu na polje. Sve je to pošten rad od kojeg živimo – objasnila je Radojka koju smo zatekli u pripremi bačvi za skorašnju berbu grožđa.
– Stignemo naći vremena i za vinograd jer je to obiteljska tradicija, ali i potrebno je nešto popiti kao okrjepu nakon napornog radnog dana – objasnila je Radojaka Đurašević. (md)
Foto: Nikola Wolf