Podravska voda jako je dobra za piće, ali samo iz javne mreže

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kvaliteta vode za piće iz javnih vodovoda u našoj županiji među najboljima je u zemlji, govori nedavno objavljeno izvješće Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo. Prema njegovim podacima, svih 95 uzoraka uzetih iz javne mreže tijekom prošle godine bili su ispravni.

Takav rezultat postiglo je još samo pet županija – Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Istarska i Dubrovačko-neretvanska. Za usporedbu, u Bjelovarsko-bilogosrkoj županiji bilo je neispravno 12,7 uzoraka vode, a u u Osječko-baranjskoj čak 73,2 posto uzoraka.

Naša županija dobro stoji i kad je riječ o kontroli „sirove“, neprerađene vode iz vodocrpilišta. Od devet uzetih lanjskih uzoraka jedna je bio neispravan i tu smo po postotku na petom mjestu među svim županijama i Gradom Zagrebom.

No, ponavljamo, radi se samo o kontroli javnih vodovoda, a u pokrivenosti područja naša je županija na samom hrvatskom dnu, sa tek 61 posto stanovništva priključenog na javnu vodovodnu mrežu. To će reći da više nego svaki treći žitelj pije vodu iz privatnog bunara.

Da je to potencijalni rizik za zdravlje pokazalo je lanjsko istraživanje koje su Koprivničke vode napravile u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Obuhvaćena su područja s najmanjom stopom priključenosti na javni vodovod te su analizirani uzorci vode iz 48 bunara u Đelekovcu, Drnju, Peterancu i Hlebinama. Laboratorijske analize pokazale su da je čak 46 uzoraka vode ili 95,8 posto zdravstveno neispravno. Neopasna po ljudsko zdravlje, prema tom istraživanju, bila su samo dva bunara.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI