BONVIVAN ‘Pio sam vino i vodio ljubav na svim kontinentima. Sad želim bačvu na grobnici i lijesu’

"Ostavljam na izbor ljudima na mojem sprovodu: mogu se smijati ili plakati, kako god im dođe"


Autor: podravski.hr — 26.01.2018. / 14:45 Stil

Na nadgrobni spomenik već je postavio bačvu s pipom

Nadgrobni spomenik Dragana Kolesarića (82) dokaz je da groblje ne mora biti tužno mjesto i da se na smrt ne treba gledati kao na kraj, već da se na koncu mora slaviti proživljeni život, a ne oplakivati smrt.
Vitalni umirovljenik iz Hrženice kod Ludbrega dao si je izgraditi nadgrobni spomenik na kojeg nitko ne može ostati hladnokrvan. Na njegovu posljednjem počivalištu nisu ispisane sjetne fraze niti su uklesani likovi anđeleka, već je tamo izrađena – vinska bačva.
– Vidio sam da je na jednom grobu bila uklesana konjska zaprega s plugom. Pretpostavio sam da je taj čovjek volio rad na polju i konje. E, pa ja jako volim piti vino i odučio sam da me ljudi pamte po tome – tumači nam gospodin Dragan.
Iz njegovih riječi bilo je vidljivo da je riječ o čovjeku koji voli uživati u životu, ali se ne boji smrti.
– Dat ću si napraviti i lijes koji će izgledati kao bačva i na njemu će biti prava pipa. Ostavljam na izbor ljudima na mojem sprovodu: mogu se smijati ili plakati, kako god im dođe – veselo će Dragan Kolesarić dok trusi nezaobilazni hladni gemišt.
– Ne volim piti sam, ali uz društvo si obožavam popiti gemište. Vino nas razdraga i postanemo bolji ljudi. U mladosti, koju sam većinom proveo kao slobodan muškarac, bio sam nestašan sa ženama, ali sam i onda volio popiti. Sad me baš ne slušaju svi organi, ako me razumijete… Pa mi je ostalo samo vino – otvoreno će Dragan smješkajući se.
No, nije on cijeloga života samo ganjao žene i pio vino. Trideset godina proveo je radeći u Njemačkoj. Prvo kao majstor staklar, pa i danas u njegovom domu ima mnoštvo staklenih figura koje je sam izradio. Kasnije je taj posao zamijenio onim u poznatoj njemačkoj aviokompaniji Lufthansi. S popustom za zaposlenike, mogao je avionske karti nabaviti vrlo povoljno, što je iskoristio za putovanja po cijelom svijetu.
– Bio sam u Tajlandu, Brazilu, Meksiku, Australiji, po nekoliko puta. Svugdje sam stekao prijatelje i proživio bogat i ispunjen život. Upoznao sam druge kulture, vodio ljubav na raznim kontinentima. Na sve to potrošio sam novca za tri kuće. Ali, nije mi žao. Imam dva sina koji imaju svoje obitelji te ne mogu reći da za nečim žalim – zaključuje mudri i nasmijani Dragan Kolesarić. (md)

Kaže kako će mu i lijes biti u obliku bačve

Radio je u Njemačkoj kao majstor staklar

FOTO: NIKOLA WOLF