Podravski doznaje: Ovo je uhićen i prijavljen Podravkin menadžer

Svako žito ima kukolj, a jednog su takvog povećeg ‘kukolja’ u koprivničkom prehrambenom divu Podravci otkrili prošlog tjedna koprivnički policajci. Muškarac (49), podravkin menadžer s varaždinskog područja, uhićen je i kazneno prijavljen nakon završenog kriminalističkog istraživanja gospodarskog kriminaliteta.

Ovu temu obavio je Podravski list u današnjem tiskanom izdanju…

Zajedno s prijateljem, 33-godišnjim muškarcem također s varaždinskog područja koji je osumnjičen da mu je pomagao, tereti se da je na štetu Podravke počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Bivši Podravkin menadžer rado se hvalio putovanjima i uživao na moru

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 49-godišnjak, kao odgovorna osoba dioničkog društva iz Koprivnice, od srpnja 2020. do ožujka 2021. godine u više navrata izrađivao zahtjeve za izdavanje proizvoda u kojima je neistinito prikazivao da različiti korisnici, a najčešće jedna neprofitna organizacija, traže da im društvo dodijeli svoje proizvode kao pomoć za pučke kuhinje te takve neistinite zahtjeve dostavljao u odjel marketinga društva koji je, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, izdavao naloge skladištu društva za pripremu i predaju tražene robe.

Osnovano se sumnja da je potom 33-godišnji okrivljenik preuzimao robu iz skladišta društva, odvozio je teretnim vozilom i preprodavao, a novac od prodaje međusobno su dijelili i zadržavali za sebe. Okrivljenici su, osnovano se sumnja, nakon toga izrađivali krivotvorenu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali da je roba isporučena korisnicima te da su na opisani način ostvarili protupravnu imovinsku korist na štetu društva u visini od najmanje 750.000 kuna – priopćili su tužitelji nakon provedenog prvog ispitivanja dvojice uhićenika.

No, istražujući slučaj, došli smo do saznanja kako bi šteta mogla biti znatno viša od 750.000 kuna. Navodno su djelatnici Podravke zaduženi za nadzor, po nalogu šefa uhićenog menadžera i šefa kompanijske korporativne sigurnosti Marinka Belja, pročešljali sve njegove dosadašnje poslovne radnje.

Na njegovu facebook profilu može se vidjeti da je uživao

U ovom konkretnom slučaju za sada je dokazan tek jedan ‘kupac’, riječ je o Crvenom križu Čakovec kojem je Podravka, odnosno njezin osumnjičeni direktor, ‘dostavljala gratisa’  vrijednosti 750.000 kuna. No, osim Crvenog križa Čakovec, doznali smo da je otkriveno više takvih ‘kupaca’, tako da bi šteta učinjena Podravci mogla biti znatno veća. Doznali smo kako je svog podređenog, nakon što ga je razotkrio, njegov direktor prijavio policiji. Pokušao je uhićeni menadžer izbjeći prijavu, navodno je rekao da će odmah potpisati otkaz i sam nadoknaditi štetu,  no to mu nije uspjelo. Nakon što ga je Marinko Beljo pozvao k sebi u ured, osumnjičenog direktora već su čekala dvojica koprivničkih krim-policajaca te su ga uhitili. Ispitani su kod sutkinje istrage Županijskog suda u Varaždinu koja im nije odredila istražni zatvor.

– Prvoosumnjičenom je izdana mjera opreza zabrane obavljanja poslova, a kako je u tijeku postupak prekida ugovora o radu, sutkinja je procijenila kako nema potrebe za izricanjem istražnog zatvora – kazao je Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Identitet drugoosumnjičenog 33-godišnjaka nije nam poznat, no istražujući Facebook profil prvoosumnjičenog 49-godišnjeg Podravkinog menadžera, otkrili smo kako je vodio intenzivan društveni život ispunjen putovanjima, zabavom i uživanjem u životu. Uhićeni menadžer u Podravci radi od 2015. godine.

Istraga ovog slučaja se nastavlja. Kako smo doznali i o tome imamo pouzdana saznanja, u ovom konkretnom slučaju osumnjičeni je 49-godišnjak radio sam, no za ostale je ‘kupce’ morao imati i pomagače. Intenzivno se radi kako bi otkrili s kim je unutar kompanije sve imao posla. Osim toga, usporedno uz taj slučaj, imamo i saznanja od rukovodećeg kadra iz Podravke kako su se određenim ključnim kupcima, trgovinskim lancima davani bonusi i akcijski rabati bez odobrenja direktora prodaje. Ako se to pokaže točnim, tada bi još koje rukovodeće ‘glave’ mogle i morale odgovarati. Službeno smo poslali upit Podravci, no nisu htjeli ništa komentirati.

FOTO Ilustracija / Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI