Podravski doznaje: Širi li se podravsko more Šoderica za još 40 hektara?

Barem četrdeset hektara novog eksploatacijskog područja potrebno je tvrtki IGMA da realizira svoj investicijski plan od otprilike 80 milijuna kuna, a prema čelnom čovjeku IGMA-e Karlu Šislu, ta površina potrebna im je da održe svoje poslovanje u Drnju.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Mi bismo svakako željeli ostati u Drnju  i nastaviti tradiciju poslovanja, ali za to trebamo garanciju i podlogu koju možemo predočiti našem vlasniku – rekao je Karlo Šisl na javnom izlaganju planova tvrtke IGMA u drnjanskom Društvenom domu.

Tvrtka IGMA trenutačno zapošljava 139 zaposlenika, a veći dio radi na području općine Drnje (radilište Keter i tvornica betonskih elemenata „Betonska“) i djeluje u sastavu našičke NEXE grupe. Upravo je eksploatacija šljunka jedna od glavnih gospodarskih aktivnosti na području općine, gdje je na taj način nastalo desetak jezera te i ono najveće, Šoderica. Tvrtka IGMA još ima dostupnog zemljišta za eksploataciju, koje bi trebalo biti dovoljno za otprilike sedam godina iskapanja, a dotad i nešto prije IGMA mora znati hoće li dobiti dodatna polja za eksploataciju.

Stanovnici općine Drnje s pravom su nezadovoljni premalim dobitkom od same eksploatacije. Većina rente odlazi u državnu blagajnu, zbog eksploatacije vrlo je gust promet teretnim vozilima te se zbog istog razloga trgaju prometnice na području općine, a isto tako u prošlosti je bilo, pogotovo kada je trebalo povećati eksploatacijska polja, obećanja o velikim ulaganjima koja su izostala.

S druge strane, brojni stanovnici općine, ali i susjednih mjesta, rade u IGMA- i, i smanjivanje broj radnih mjesta, do čega bi sigurno došlo kada bi eksploatacija prestala, nikome nije u interesu. Nepovoljno je za mještane to što je uz već postojeća jezera i aktivna polja u planu kopanje na još pedesetak hektara zemljišta pokraj Botova na polju Mlađi, a to polje već je uvršteno u prostorni plan te je kopanje više nego izvjesno.

Istražne radove na tom polju dobila je legradska tvrtka Šaran u vlasništvu Marijana Gašpara. Stanovnici općine boje se da će s krajem eksploatacije ostati okruženi ogromnim vodenim površinama koje ničemu ne služe, a osim nešto prihoda od rente i činjenice da su koncesionari značajni poslodavci, malo je drugih pogodnosti koje bi stanovnici općine Drnje osjetili kao posljedicu vađenja šljunka. No, iz tvrtke IGMA u nastojanju da dobiju dodatna polja za eksploataciju obećavaju i ovog puta tvrde da su ozbiljni, da će u svoje pogone uložiti značajna sredstva pa tako i nabavku novog plovnog bagera i kako smo spomenuli, ta bi investicija bila visoka oko 10 milijuna eura, što bi za sobom povuklo i nova zapošljavanja. No postoji još jedan problem.

Dodatno zemljište koje bi se moglo uvrstiti u eksploatacijsko područje nalazi se u nastavku jugozapadno od postojećeg jezera Šoderica prema naselju Torčec. Tu se većinom radi o vrlo kvalitetnoj zemlji koja se upotrebljava u poljoprivredne svrhe. Upravo zato saziv sljedećeg Općinskog vijeća imat će tešku političku odluku te će morati odvagnuti između dobrobiti najavljenih ulaganja na području općine i generalnog stajališta žitelja općine Drnje koji smatraju da je bilo dovoljno kopanja na njihovu području. No, tu odluku znatno bi mogla olakšati sama IGMA ako riskira i uloži znatan novac i otkupi veći dio zemljišta od sadašnjih vlasnika na području gdje se želi širiti, a pregovori su navodno već počeli. 

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI