Podravski ekskluzivno doznaje: Gradit ćemo domove, dvorac i pokriti županiju 5G mrežom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čak 230 projekata vrijednih više milijardi kuna ‘pročešljala’ je proteklih dana županijska razvojna agencija PORA, kako bi Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova poslala prvi “draft” od 30 ključnih projekata za financiranje. Radi se o takozvanom fondu za oporavak Europske unije, a podravsko-prigorski projekti tražit će svoje “mjesto” u prvom paketu od 12,5 milijardi eura, koliko je odobreno Hrvatskoj do 2023. godine. Projekti s područja naše županije koji se prijavljuju teški su oko 2,5 milijarda kuna.

Što ćemo graditi i kojim se projektima radi ekskluzivno je u ponedjeljak pisao Podrasvki list u svom tiskanom izdanju…

Dvorac Inkey u Rasinji

230 na 30

Općine, gradovi, ali i Županija predali su svoje liste PORA-i, a agencija je napravila rang-listu i predala u petak Ministarstvu. Zasad se još uvijek ne znaju uvjeti natječaja, rokovi ni procedure jer je sve još u počecima. Tijekom ovog tjedna očekuje se sastanak s Ministarstvom na kojem će se znati nove informacije. Među 230 inicijalnih projekata su oni iz područja školstva, zdravstva, energetike, gospodarstva, socijalnih usluga, širokopojasnog interneta, digitalizacije, prometa, kulture, zaštite okoliša te turističke infrastrukture.

– Ministarstvo nas je tražilo rang-listu 30 strateških projekata na razini županije – rekla je Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, no službeno se s informacijama o toj rang-listi zasad još ne misli ići u javnost.

Podravski list neslužbeno doznaje kako je rang-lista projekata vrlo šarolika. Među prijavljenim projektima su i, recimo učenički dom u Koprivnici, obnova i turistička prenamjena dvorca Inkey u Rasinji, proširenja vrtića, sanacije odlagališta otpada, asfaltiranje pojedinih županijskih i lokalnih prometnica, ali i digitalizacija javne uprave te postavljanje širokopojasnog 5G interneta diljem županije. Koje od njih čeka “zeleno svjetlo”, ostaje za vidjeti.

Najveći projekt zasigurno je digitalizacija javne uprave i postavljanje širokopojasne 5G mreže diljem županije vrijedan 535 milijuna kuna!

Na brojne projekte ulaganja u škole i fakultete otpada 430 milijuna kuna, a održavanje i modernizacija županijskih cesta 310 milijuna kuna, doznajemo u PORA-i razvojnoj agenciji. Za kulturu i baštinu određeno je 310 milijuna kuna, od čega je obnova dvorca u Rasinji čak 75 milijuna kuna. Paket od 80 milijuna kuna “rezerviran” je i za potpore poduzetništvu, obrazovanje odraslih te promociju strukovnih zanimanja i “start upove”. I za zdravstvenu infrastrukturu se našlo mjesta, i to u iznosu od 50 milijuna kuna.

Planetarij u Križevcima

Silvija Lukačin iz đurđevačkog Upravnog odjela za razvojne projekte ističe kako se “prednost” davala projektima koji već imaju ishođenu nekakvu dokumentaciju, glavni projekt, građevinsku dozvolu ili slično, kako bi se mogli financirati u što kraćem roku. Đurđevac, dodaje, još nije službeno prijavio projekte, no iskazali su interes za 20 projekata vrijednih 100 milijuna kuna.

U Križevcima su bili prilično otvoreni u priči o projektima. Ističu kako se radi o njih 17 ukupne vrijednosti oko 190 milijuna kuna. Najvrjedniji je 30 milijuna kuna, a radi se o izgradnji i opremanju Agrocentra, dok je vrlo blizak po vrijednosti onaj sportske dvorane OŠ Lj. Modeca (27,7 milijuna kuna). Jedna od želja je i projekt Planetarija za edukacijske svrhe vrijedan 11,2 milijuna kuna.

Među njima je Muzej županijska palača od 15 milijuna kuna. Koprivnica je također poslala svoju listu želja PORA-i. Projekti su ukupne vrijednosti oko 185 milijuna kuna. Oni iz područja obrazovanja, među kojima je i gradnja učeničkog doma, iznose 143 milijuna kuna, za kulturu iznose 16,9 milijuna kuna, socijalne politike 6,4 milijuna, turizma 10,6 milijuna kuna…

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI