Podravski farmer Velimir: Radnika nema, a nudim plaću iznad 5000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Velimir Vrlec iz Sigeca, kao i svi farmeri, ozbiljno razmišlja o smanjenju proizvodnje mlijeka. I dalje su, ističe Vrlec, otkupne cijene daleko ispod idealnih koje bi jamčile profitabilnost proizvodnje. Trenutno na svojoj farmi ima 40 muznih krava i dnevno proizvodi 900 litara mlijeka.

– Za litru mlijeka trenutno dobivam 2,9 kuna, a da bi proizvodnja bila isplativa cijena bi morala iznositi najmanje 3,5 kuna. Trenutnom cijenom upitna je opstojnost naših gospodarstva i proizvodnja mlijeka donosi nam sam stres jer stalno moramo smišljati kako ostati na pozitivnoj nuli – ističe Velimir Vrlec.

Poslovanje obitelji Vrlec unazadila je i suradnja s posrnulom đurđevačkom mljekarom Natura milk

Velimir je jedan od rijetkih farmera u našoj županiji koji ima robota za mužnju. U tu investiciju uložio je milijun kuna, a 50 posto potrebnih sredstava povukao je iz fonda Europske unije.

– Robot, kao i sve u našem poslu, ima svojih prednosti i mana. Zahvaljujući robotu imam uvid u sve bitne informacije o mlijeku i stanju krava, ali događaju se situacije kad imamo posla kao i kad je supruga Sonja bila zadužena za mužnju – dodaje Velimir Vrlec.

Poslovanje obitelji Vrlec unazadila je i suradnja s posrnulom đurđevačkom mljekarom Natura milk i njenim vlasnikom Miodragom Grbićem. Za predano mlijeko Vrlecu nije isplaćeno čak 234.000 kuna i on je farmer koji ima najveće potraživanje od posrnule Nature milk.

– Pokušali smo i tužbom za prijevaru natjerati Grbića da nam isplati novac za predano mlijeko, ali smo izgubili spor. Žalosno je da mi farmeri moramo sve plaćati na vrijeme, inače nam prijete ovrhe, a vlasnici mljekara poput Grbića mogu raditi što hoće i ostati nam dužni toliki novac. To je bio težak udarac za naše poslovanje – priča nam Velimir Vrlec.  

Velimir je jedan od rijetkih farmera u našoj županiji koji ima robota za mužnju

Veliki problem je, osim otkupne cijene mlijeka, ističe Velimir, i pronalazak radne snage. Posla na farmi ima od rane zore do kasne večeri pa on i supruga teško stižu napraviti sve što treba. Krenuli su u potragu za radnikom, ali prvenstveno onim koji zna obavljati poslove na farmi i oko obrade zemlje.

– Nažalost, danas nema radne snage koja bi htjela raditi na farmi. Nudim neto plaću iznad 5000 kuna s radnim vremenom od ponedjeljka do petka od sedam do 15 sati, no zasad nije bilo nijednog ozbiljnog kandidata koji ima iskustvo rada na takvim poslovima barem godinu dana. Svi problemi koji nas muče sve više nas tjeraju na ozbiljno razmišljanje da odustanemo od stočarstva. Ako se uskoro situacija ne poboljša, bojim se da ćemo biti prisiljdeni isprazniti štalu bez obzira na robota za mužnju – zaključio je Velimir Vrlec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Uskoro predaja uzoraka za izložbu rakije!

Poljoprivredna udruga Kalinovac povodom Dana općine Kalinovac organizira 11. Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa. – Izlagači su po uzorku dužni donijeti najmanje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI