PODRAVSKI HEROJ Najveće odličje za načelnika policije koji je dvaput riješio opasne talačke krize te spasio živote žena i djece

U jednoj situaciji rastrojeni muškarac prijetio je da će zapaliti sebe, ženu i djecu i imao je pripremljen benzin. Greguraš ga je odgovorio od suludog čina


Autor: podravski.hr — 11.10.2018. / 16:28 Aktualno

Ilustracija / Policija još uvijek traga za razbojnicima

Renato Greguraš (35), načelnik Policijske postaje Pitomača, dobio je od Ministarstva unutarnjih poslova najveće priznanje u svojoj struci, medalju za izuzetan pothvat. Medalju je dobio za prošlogodišnju akciju na pitomačkom području u kojoj je spasio tri života.
Lani u studenom u pitomačku Policijsku postaju stigla je dojava da je muškarac u kući zatočio dvije žene, članice obitelji te prijetio da će ubiti i njih i sebe. Bez previše razmišljanja Renato je otišao na teren i prije dolaska interventnih policajaca počeo pregovore s rastrojenim muškarcem.

Renato Greguraš, načelnik Policijske postaje Pitomača

– Kad sam došao do kuće, muškarac je prijetio da će se ubiti ako priđem korak bliže. Čak je i usmjerio pušku prema meni, ali sam poduzeo sve mjere sigurnosti da mi se ništa ne dogodi. Nakon toga smo krenuli u razgovor koji je prihvatio i uspio sam ga odgovoriti od ubojstva i samoubojstva. Na samom kraju razgovor je postao prijateljski, a iako je pregovaranje trajalo oko sat i pol, meni se činilo da je sve prošlo u nekoliko minuta – ističe Renato Greguraš.
To nije bio prvi put da je Renato spašavao živote u obiteljskoj talačkoj krizi. U jednoj situaciji rastrojeni muškarac prijetio je da će zapaliti sebe, ženu i djecu.
– U tom slučaju, kad sam došao do kuće, muškarac je već imao spreman benzin da zapali sve i u igri su bile minute da ga odgovorim od tog suludog čina. Krenuo sam u razgovor i objasnio mu da nije sve tako crno i da uvijek ima izbora pa je i ta talačka kriza uspješno završena – priča nam Greguraš.
Kao policajac Renato radi punih 16 godina i dobivena nagrada najbolja mu je zahvala za sve akcije koje je uspješno proveo.
– Dobivena medalja je ostvarenje mog sna jer otkako sam postao policajac priželjkivao sam priznanje u struci. To priznanje potvrda je ne samo meni, nego i mojim kolegama, da se cijeni naš trud i da ima smisla ono što radimo svaki dan te da kao policajci uistinu ulijevamo sigurnost i povjerenje – zaključio je Renato Greguraš.(db)
SNIMIO: FOTO BEGOVIĆ