PODRAVSKI OBROVAC Mala općina s 1500 duša odlučila imati veliku sportsku dvoranu. Potrošili su silne milijune i stali

Lani je na izborima HDZ-ovu utvrdu osvojio nezavisni načelnik. Sad ima vruć krumpir u rukama


Autor: podravski.hr — 31.05.2018. / 13:45 Aktualno

Nova sportska dvorana u Kalinovcu sve više propada

Prije točno tri godine dovršena je prva faza izgradnje sportske dvorane u Kalinovcu kod Đurđevca. Dvorana je stajala oko 8,4 milijuna kuna i obuhvatila je gradnju do “pod krov”.
Otad novi objekt propada jer Općina kojom je sve do lanjskih izbora neprikosnoveno vladao HDZ nema novca da sama plati preostale radove. Za završetak je potrebno u potpunosti urediti i opremiti unutrašnjost, a ti troškovi, prema procjenama, stajali bi još oko osam milijuna kuna.
Zašto je podravska općina koja broji jedva 1500 stanovnika odlučila graditi za svoje prilike tako grandiozan sportski objekt? Bivša HDZ-ova vlast, naime, dvoranu je iz samo njima znanih razloga odlučila prilagoditi visokim standardima Svjetske rukometne federacije, pa su i troškovi izgradnje bili dosta visoki. U Kalinovcu bi se, prema toj zamisli, mogle igrati i europske rukometne utakmice. Kako i zašto – bolje da i ne pitamo.
Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, zbog toga je došao na ideju da bi iz gradskog i proračuna okolnih općina mogao biti isfinanciran završetak izgradnje velike školsko-sportske dvorane u Kalinovcu. Đurđevčani, bez obzira na dvije dvorane, muku muče s terminima treninga mladih sportskih selekcija zimi pa je Janči zainteresiran da sa “susjedima” pomogne Kalinovčanima završiti gradnju koja je počela prije pet godina.
– Mi bismo zauzvrat zahtijevali besplatne termine za naše mlade sportaše. Mislim da je ideja odlična, a za njenu provedbu trebaju se organizirati načelnici Kalinovca i okolnih općina. Vjerujem da bi nam i Županija pomogla – ističe Hrvoje Janči.

Djeca se mogu igrati ispred, ali ne i u dvorani

Danijel Zvonar, aktualni nezavisni načelnik Općine Kalinovac, kaže da ideja gradonačelnika Đurđevca načelno nije loša, ali sumnja da će doći do njene realizacije.
– Nisam baš siguran da bi načelnici okolnih općina pristali financirati gradnju dvorane u Kalinovcu. Aktualna općinska vlast trudi se kroz lobiranja u raznim ministarstvima osigurati potrebna sredstva za drugu fazu, a nemamo ništa protiv Jančijeve ideje ako bi Županija preuzela brigu o dvorani – veli Danijel Zvonar.
HDZ-ov dožupan i nekadašnji načelnik Kalinovca Darko Sobota pak naglašava da je Jančijeva ideja suluda, a kad bi i došlo do udruživanja općina, postavlja se pitanje je li zakonito da one financiraju projekte u susjednim sredinama.
– Svaka općina ima potrebu za vlastitom dvoranom prvenstveno radi nastave tjelesnog odgoja i ideja gradonačelnika Đurđevca čista je utopija. U 21. godini postojanja Općine Kalinovac nijedan se projekt nije realizirao bez složnosti Kalinovčana. U Kalinovcu ima sposobnih ljudi koji mogu pomoći u povlačenju sredstava za drugu fazu, samo je upitno ima li aktualna općinska vlast mudrosti, sposobnosti, strpljenja i volje za završetak projekta dvorane – kaže Darko Sobota. (db, rm)
FOTO: ĐURO GRČIĆ