Podravski poljodjelac isporučio tri kamiona pšenice i kukuruza – nije dobio ni lipe

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski sud u Koprivnici potvrdio je optužnicu Općinskog državnog odvjetništva protiv Roberta L., direktora tvrtke Agro prolaz zbog prijevare teške gotovo 140.000 kuna. Optuženi je direktor, kako navode tužitelji, prevario poljoprivrednika Ninoslava S. iz Torčeca.

Kako bi svojoj tvrtki pribavio nepripadnu imovinsku korist, Robert je krajem rujna dogovorio s OPG-om Ninoslava P. kupnju dva kamiona pšenice po cijeni od 1,25 kune po kilogramu. Preuzetu pšenicu Robert se obvezao platiti u roku od dva tjedna od isporuke, no tvrde tužitelji, on to nije učinio. Prevareni poljoprivrednik Robertu je u rujnu i listopadu 2018. godine isporučio dva puta po 36 tona pšenice koja do danas nije plaćena.

Tako je okrivljeni Robert oštetio podravskog poljoprivrednika za nešto više od 112.000 kuna. Drugom točkom optužnice Robert L. je optužen da je s Ninoslavom P., ovog puta u svojstvu direktora tvrtke Palagić, dogovorio prodaju 26,5 tona kukuruza 27.500 kuna. Ninoslavova mu je tvrtka platila dogovoreni novac, no kukuruz mu Robertova tvrtka nikada nije isporučila, niti je vratila Ninoslavu njegov novac.

U odgovoru na optužnicu okrivljeni Robert porekao je krivnju. Objasnio je kako iz iskaza oštećenog Ninoslava proizlazi da je on račun za pšenicu izdao na račun drugog trgovačkog društva kojem on nije bio ovlaštena osoba zato što je tako ‘radio uslugu’ okrivljenom. No, tvrdi okrivljeni Robert, bilo je potpuno suprotno, kupac pšenice upravo je bila ta tvrtka Baumont koja je morala podmiriti obveze, a ne tvrtka Agro prolaz u kojoj je bio direktor. Okrivljeni Robert rekao je kako je direktor Baumonta za prijevoz pšenice angažirao tvrtku Kastav plus projekt koja je u vlasništvu istog čovjeka.

– Moj zaposlenik pšenicu nije preuzeo za Agor prolaz, već za Baumont, a tu je pšenicu zatim od Baumonta kupila tvrtka Agro prolaz – kazao je u odgovoru na optužnicu okrivljeni direktor Robert koji je dodao kako je pšenica koju je kupio preprodana tvrtki Mlin i pekare iz Siska. – Zbog toga, nije mi jasno kako me se tereti da sam za Agro prolaz pribavio protupravnu korist od 113,406,25 kuna budući da je u rješenju o provođenju istrage bilo navedeno da je ostvarena protupravna imovinska korist 89.925 kuna jer je Ninoslav postavio taj iznos bez PDV-a – kazao je okrivljeni direktor.

U odgovoru na optužnicu dodao je još kako se prije podizanja optužnice trebao ispitati i direktor Baumonta na okolnost kupnje pšenice od OPG-a Ninoslava S. iz Torčeca te angažman prijevoza Kastav plus projekta. Što se druge točke optužnice tiče, odnosno sporne prodaje kukuruza tvrtki Palagić, okrivljeni Robert rekao je kako u vrijeme avansne uplate na račun Agro prolaza direktor nije bio on, već druga osoba te da ga se samo zbog toga pogrešno tereti za kazneno djelo prijevare.

Zbog tog se poslovnog ‘pothvata’ trebala ispitati osoba koja je stvarno bila ovlaštena u Agro prolazu kao direktor, a ne da se njega tereti za nešto za što nije bio odgovoran – kazao je okrivljeni direktor u odgovoru na optužnicu.

Dodao je kako je ta osoba, kupnjom tvrtke Agro prolaz od njega, preuzela sva prava i obveze tako da on ne može odgovarati za nešto gdje nije bio odgovoran. Optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici na čelu sa sucem Krešimirom Pavlovićem tijekom ispitivanja optužnice ocijenilo je kako dokazi i dokumentacija u spisu u dovoljnoj mjeri potvrđuju osnovanost sumnje da se optužnica potvrdi, tako da će prevareni Ninoslav P. iz Torčeca uskoro na sudu pokušati doći do iznosa za koji je prevaren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI