Podravski poljopdjelci optužili šefa Vijeća da pogoduje onima koji zemlju obrađuju ilegalno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od svibnja prošle godine deset poljoprivrednika s područja općine Rasinja čeka da uđe u posjed državnog zemljišta koje bi im trebalo pripasati prema rezultatima natječaja koji je raspisala Općina.

No, Općinsko vijeće nikako da potvrdi odluku koje je pripremilo posebno Povjerenstvo, koje je imenovalo to  isto vijeće. U redakciju Podravskog lista javilo se desetak poljoprivrednika koji bi spomenuto zemljište trebali dobiti u zakup na 25 godina. Ti poljoprivrednici tvrde da se namjerno opstruira odluka Općinskog vijeća i to od strane predsjednika Općinskog vijeća Zvonimira Fajfarića (HDZ). Još važnije, četvorica poljoprivrednika s kojima smo razgovarali, govore nam da ih je  Zvonimir Fajfarić na sastanku koji je organizirao načelnik Općine Danimir Kolman zatražio da odustanu od prijave za natječaj, jer oni prema uvjetima natječaja imaju prednost, dok bi to zemljište prema mišljenju predsjednika Općinskog vijeća trebalo pripasti drugima, tj. ne samo njima.

Radi se o vrlo značajnoj površini od 115 hektara

– Na sastanak smo došli nas četvorica. Tamo je bio načelnik Općine Danimir Kolman koji je zatražio da još malo pričekamo dolazak predsjednika Vijeća. Tada nas je gospodin Fajfarić po dolasku odmah zatražio da povučemo prijavu na natječaj. Mi smo to naravno odbili, na što je on priprijetio da će rušiti natječaj – rekao nam je  jedan od poljoprivrednika koji bi prema odluci Povjerenstva trebao dobiti zemljište u zakup.

Cijela priča počela je u svibnju prošle godine kada je Općinsko vijeće raspisalo natječaj za zakup državne zemlje na području općine na 25 godina. Radi se o vrlo značajnoj površini od 115 hektara. Budući da je Ministarstvo poljoprivrede unificiralo uvjete natječaja, točnije kriterije po kojima se odabiru budući zakupci, u natječaju se prednost davala mladim poljoprivrednicima i stočarima koji nemaju dovoljno zemlje prema broju grla koja uzgajaju. Povjerenstvo, koje  se između ostalih sastojalo i od Josipa Mađarića, poznatog odvjetnika, koji je bio i predsjednik, donijelo je prijedlog odluke koju je moralo potvrditi Općinsko vijeće. Svi oni kojima je Povjerenstvo dodijelio zakup, dodijeljen im je isključivo na temelju ova dva najvažnija kriterija. Dakle, mladim poljoprivrednicima i stočarima. No, odluka Općinskog vijeća do danas se nije dogodila iako je već nekoliko puta trebala biti na dnevnom redu.

Zvonimir Fajfarić

– U Vijeću sjede dva vijećnika koji su u sukobu interesa, jer su se također javili na natječaj. Kada su glasali i oni, prijedlog nije prošao. Tada su drugi vijećnici zatražili da se izuzmu iz glasanja. No drugi put kad se trebalo glasati za taj prijedlog, srušen je kvorum jer su pojedini vijećnici napustili sjednicu. Točka o prihvaćanju odluke povjerenstva trebala je biti i na sjednici na kojoj se prihvaćao proračun, ali kako smo doznali, tu je opet došlo do pritiska dijela vijećnika da neće prihvaćati proračun ako se ponovno bude glasalo o odluci pa je ta točka skinuta s dnevnog reda – objasnili su nam nezadovoljni  poljoprivrednici koji su se javili na natječaj za državnu zemlju.

Mještani Rasinje upozorili su nas na još jedan zabrinjavajući podatak, a to je da se dio parcela koje su bile predmet natječaja obrađuje, i to bez ikakvog ugovora, kolokvijalno rečeno, na crno. Dragutin Čižmak Ambasador, poznati poljoprivrednik iz Đelekovca, zbog toga je završio i na sudu, a postoji i osuđujuća presuda.

– Smatramo da se ovim ponašanjem pogoduje ovima koji zemlju obrađuju nelegalno, a mi koji smo spremi platiti, čekamo već više od pola godine. Isto tako, čudno je da su se pojedinci, za koje mi smatramo da im se pogodovalo, prijavili samo za određene parcele, a ne na sve kako smo se i mi, pa što dobiješ, dobiješ. Sve to navodi na zaključak da je nekima bilo obećano da će dobiti određene parcele koje im odgovaraju, pa se nisu niti potrudili prijaviti za druge. No, Povjerenstvo je natječaj provelo po slovu zakona i ti su se planovi izjalovili – zajednički je sastav nezadovoljnih mještane Rasinje.

Za komentar nastale situacije pitali smo i Josipa Mađarića, predsjednika povjerenstva i člana Općinskog vijeća, koji je odgovorio da je Povjerenstvo za provođenje javnog natječaja za zakup državnog zemljišta na području općine Rasinja provelo natječaj u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnikom koji regulira provođenje tog postupka.

– Nakon prikupljenih ponuda i razmatranja, Općinskom vijeću Povjerenstvo je uputilo Prijedlog odluke o izboru najpovoljnije ponude koji je u cijelosti u skladu s navedenim zakonskim propisima. Ne znam je li potrebno navesti kako osobno ne bih stao iza bilo kakvog drugog prijedloga, osim onog koji je u cijelosti utemeljen na pozitivnim zakonskim propisima, niti bih uopće dozvolio raspravljati o bilo kojoj varijanti nezakonitog prijedloga – naveo je Josip Mađarić. Na Općinskom vijeću, nadalje objašnjava Mađarić, dogodila se slijedeća situacija.

– Neki vijećnici nisu htjeli glasati za takvu odluku, ne zato što je prijedlog Povjerenstva bio loš ili protuzakonit, nego zato, koliko sam ih ja razumio, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu „nije dobar i pravedan“! Naravno da svaki općinski vijećnik glasa i svoju dužnost obavlja po svojoj savjesti i da mu baš nitko ne može narediti za što će glasati ili neće, no ipak se trebamo zapitati mogu li općinski vijećnici ići tako daleko i suprotstaviti se važećem zakonu i pravnom poretku Republike Hrvatske i to s obrazloženjem „ne sviđa nam se zakon“!  Svatko od nas može imati svoje mišljenje o nekom zakonskom rješenju, o konkretnom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu osobno mislim da favorizira dio poljoprivrednika koje bismo mogli nazvati i kvazistočarima, no on je tu onakav kakav je i valja ga poštivati. To je abeceda funkcioniranja svake države – istaknuo je Josip Mađarić.

Nedonošenje odluke i nastala pat-pozicija, objašnjava predsjednik Povjerenstva, nije dobra za Općinu jer će izostati prihodi od zakupa zemljišta, a pored toga, što je još gore, stvorena situacija direktno pogoduje raznim sitnim lopovima koji su već ranije uzurpirali lijepe površine državne zemlje na području općine i obrađuju je bez naknade.

– Ne znam jesu općinski vijećnici, koji ne žele prihvatiti na zakonu utemeljen prijedlog Povjerenstva, svjesni da svojim odbijanjem i filozofiranjem direktno podržavaju i „drže lojtru“ onima koji protuzakonito i bez naknade obrađuju državnu zemlju. No, lokalni se izbori približavaju, stranački prijelazni rok je otvoren i buran, skupljaju se bodovi, pa tako ni funkcioniranje pravne države nema prioritet pred sitnim politikantstvom. Načelnik je dužan brinuti se o zakonitom radu i poslovanju Općine, svakako i povećanju njenih prihoda, pa smo tako u potrazi za zakonitim rješenjem koje bi spriječilo da politikanstvo pojedinih vijećnika prouzroči financijski gubitak za Općinu i državu. Mislim da smo na pravom tragu i da ćemo ga uskoro i prezentirati – naveo je Josip Mađarić.  

S druge strane Zvonimir Fajfarić tvrdi na nikakvog pogodovanja nije bilo, te da vijećnici prvi put nisu izglasali prijedlog odluke, a drugi put, kad se trebalo glasati, šest ili sedam vijećnika napustilo je vijećnicu.

Josip Mađarić

– To je odluka pojedinih vijećnika, tako da nije istina da sam ja opstruirao donošenje ove odluke. No, koliko znamo, želja je tih vijećnika da se trinaest cjelina, koje se nude na natječaju, rasporede među 13 obitelji, a ne samo na 10 kako je sada slučaj. Nikakvi pritisci nisu se radili niti je bilo tko kome pogodovao. Moji je cilj da u ovoj stvari budemo potpuno transparentni i tako se trudim raditi – rekao je Zvonimir Fajfarić i opovrgnuo da će se raditi drugi natječaj.

– Ova točka dnevnog reda opet će biti uvrštena na nekoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća – naveo je Fajfarić.

S druge strane, načelnik Općine Rasinja potvrdio je da je održan sastanak između pojedinih mještana koji bi trebali dobiti parcele, ali da se nikoga nije tražilo da odsutne.

– Sastanak je dogovorio predsjednik Vijeća, a ne ja. Također, gospodin Fajfarić pitao je je li moguće da se dođe do takvog dogovora da pojedinci ne dobiju po dvije cjeline, a to je moguće samo ako se ne natječu za spomenute parcele. No, povjerenstvo je odluku donijelo prema zakonu i teško da se može mijenjati –  naveo je Danimir Kolman (HNS) i dodao da postoji način da se ovo razriješi bez Općinskog vijeća.

– Kao načelnik imam ovlasti ovo prekinuti i dati Županiji da odlučuje. No tada novac od zakupnine ide Županiji, a Općina gubi nekih stotinjak tisuća kuna godišnje. To mi nikako nije u interesu. Nadam da će se ova stvar razriješiti. Ovako ispada da vijećnici ne vjeruju Povjerenstvu koje su sami izbrali i koje je odluku donijelo prema zakonskim propisima – naveo je Danimir Kolman.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI