Podravski ratari se vraćaju pšenici: Nemamo izbora, repica je bila baš užasna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jesenska sjetva pšenice u punom je zamahu. I dok su prijašnjih godina ratari polako smanjivali površine zasijane ovom omiljenom krušaricom zbog niske otkupne cijene i same neizvjesnosti oko otkupa, čini se, ova se tradicionalna kultura opet sve više sije na podravskim poljima. Za to postoji i dobar razlog.

Uljana repica, koja je unazad dvije godine doživjela snažan zamah i prekrila mnoga polja umjesto pšenice, prošle se godine pokazala nezahvalnom za uzgoj zbog pojave nametnika koji je uništio cvjetove, pa je tako mnogo polja i prije žetve preorano. Jedan od onih koji se vraćaju pšenici je i Ivan Petričević iz Gornjeg Banovca u Koprivnici, koji će pšenicu posijati na 30-ak rali. Zatekli smo ga dok je sijao na svojoj oranici na Ivanjskoj cesti blizu Koprivničkog Ivanca.  

– Mora se promijeniti kultura, pa nemamo izbora. Lani smo imali uljanu repicu. Bila je prekrasna, ali smo dva dana zakasnili s prskanjem i štetnik nam je sve uništio – priča nam Ivan Petričević (77).

Njegova obitelj isključivo živi od ratarstva, a siju pšenicu, ječam, uljanu repicu te kukuruz. Kaže, čeka ih nikad neizvjesnija godina po pitanju otkupa jer mlinar kojemu su prodavali pšenicu u Zagorju zatvorio je svoj mlin. Njemu su je predavali jer je plaćao više od ostalih otkupljivača iako je kasnio s isplatom.

Ivan Petričević

– Poljoprivreda se sve manje isplati, što god da radili. Sad se kukuruz plaća po kilogramu 80 lipa, ali kad se sve oduzme, troškovi i vlaga, bude to i 60 lipa. A  na sajmištu je 1,20 kuna. Što ćemo, sve zemlje prodati? Nešto moramo raditi – priča Ivan Petričević.

S godinama su mu se pojavili i problemi sa zdravljem, pa je tako Ivan prije tri godine srećom preživio tešku operaciju srca i danas se dobro osjeća, ali ne smije više raditi kao prije.

– Da bi uzgoj pšenice bio isplativ, dakle, da se pokriju troškovi proizvodnje i još nešto zaradi, cijena bi trebala biti 1, 20 kuna. A što ćemo požeti i koliko novca za to dobiti, vidjet ćemo u srpnju iduće godine. Prekasno je da sad u ovim godinama radimo nešto drugo osim poljoprivrede koja nam je životni poziv – rekao je Ivan Petričević.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI