Podravski ribiči na nogama: Nema ribičije za one koji nemaju pametne mobitele!?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogo je novosti u ribolovnom okružju na početku 2021. godine, no postoje dvije glavne teme o kojima ribiči ovih dana intenzivno raspravljaju. Najbrojnija Zajednica ribolovnih klubova Koprivnica podigla je cijene članarina, a još jedna vijest uzburkala je duhove više nego veća cijena ribolovne dozvola.

Naime, radi se o aplikaciji mRibic. Naime, u moru novotarija koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede svojim pravilnicima, koje su se dogodile ove godine, ova aplikacija za pametne telefone izazvala je najviše kontroverzi. Svi ribiči dužni su voditi popis ulova, tj. one ribe koje su ulovili i odlučili zadržati moraju upisati u popis ulova. Do sada se taj popis bilježio u posebnu bilježnicu, koju je ribič dobio kod kupnje ribolovne dozvole. No sada više te bilježnice nema, već bi se svaki ribolovac morao svojim pametnim telefonom prijaviti prilikom dolasku u ribolov. Naime, više ne postoji niti klasična ribolovna dozvola, već nova iskaznica o položenom ribolovnom ispitu, koja fizički mijenja taj dokument, kao i popis ulova. Prilikom kupnje ribolovne dozvole za 2021. godinu ribič dobiva ulazne kodove za aplikaciju mRibic.

Ivica Sabolić

Zamišljeno je da svi ribolovci dolaskom na vodu otvore spomenutu aplikaciju i prijave se te unesu podatak na kojoj se vodi nalaze, a na kraju ribolova potrebno se odjaviti i napisati popis ulova. Sve to je zamišljeno kao proces digitalizacije i bolje transparentnosti. No, postoji nekoliko velikih problema oko ove aplikacije. Prvo i najvažnije je posjedovanje pametnog telefona ili osobnog računala (moguće se prijaviti i preko računala prije samog odlaska na vodu). Ako ne posjedujete niti jedno ili se spomenutim aparatima ne služite, ne možete ispoštovati Pravilnik o ribolovnim dozvolama, koji je Ministarstvo donijelo, ali ni Zakon o slatkovodnom ribarstvu jer niste u stanju ispuniti popis ulova, za što postoje prekršajne sankcije.

– Moram reći da je ovaj Pravilnik napravljen navrat-nanos i da Ministarstvo poljoprivrede, točnije Uprava za ribarstvo, nije slušala naše prijedloge, a prave javne rasprave nije niti bilo – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik ZSRK KC.

No ribiči koji nemaju pametne telefone, prema Saboliću, ne trebaju se suzdržavati od odlaska u ribolov.

– Velik broj naših ribiča su umirovljenici koji baš ne barataju tehnologijom.  Ovim bih putem htio reći da će naše ribočuvarske službe maksimalno ići u susret ribičima koji nemaju pametne telefone i nitko se ne treba ustručavati ići u ribolov, a ovaj će sustav zasigurno imati i promjene, jer je ovo prva godina kako se koristi i morat će proći određeno vrijeme kako bismo mogli doći do zaključaka da ga poboljšamo – napomenuo je Sabolić.

Što se tiče ribolovnih dozvola, novost je da je u koprivničkoj zajednici rasla cijena. Tako je, primjerice, seniorska dozvola skuplja za 100 kuna i sad stoji 650 kuna. Isto tako, uvedene su trodnevne i sedmodnevne ribolovne karte, dok je dosad postojala samo godišnja i jednodnevna dozvola.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI