Podravski seljaci: Od poticaja ne možemo pojesti ni ćevape, kamoli luksuznu večeru

Podravski list profile

Žetva pšenice prošlih je dana bila u punom jeku, a vidjelo se to i po velikim gužvama na žitnom putu prema Podravci. Tamo smo prošli tjedan razgovarali s nekoliko poljoprivrednika koji su čekali da dođu na red za predaju pšenice, no još tada nisu znali čemu se nadati po pitanju cijene.

– Mnogo je toga o čemu ovisi cijena. Prošle godine bili su najvažniji proteini, a sad dok smo svi podigli proteine, sad su još dodali i hektolitre, odnosno težinu, tako da i to treba uzeti u obzir i na to paziti – rekao je Marko Funtek koji nema svoju pšenicu nego to radi iz usluge.

Kako kaže, dugo se čeka na red, a žuri mu se dalje.

– Već me čekaju u Donjoj Dubravi da dođem po pšenicu, a sad sam tu već neko vrijeme i neću još skoro doći na red. Moglo bi to malo i brže ići, a niti cijenom ljudi nisu baš prezadovoljni. Već sam nekoliko puta bio ovdje i čekao, a nitko se nije pohvalio da je oduševljen cijenom – rekao je Marko Funtek.

S njim su se složili i Željko Kraljić iz Drnja i Franjo Barčanec iz Peteranca. Oni imaju male količine, tek toliko da zemlja ne ostane prazna.

– O tome jel smo zadovoljni pitajte nas dok predamo. Urod je bio dobar, ovisi koliko je tko uložio i na kakvoj je zemlji posijano. Imao sam nešto više od hektara, ali tu odavno više nema zarade. Dosad smo bili zadovoljni pozitivnom nulom, a ove godine, bojim se, bit će negativna – veli Barčanec.

Kako kažu, rijetko tko je ostvario prvu klasu.

– Ja sam ove godine posadio 0,75 hektara, samo da nešto radim. Dok dobivamo poticaj još je u redu, možemo se pokriti, ali sve je to ništ. Ja sam penzioner, meni to ne treba, ali ajde, imam mehanizaciju pa si sam napravim. Ali razmišljam o tome da i tu zemlju dam u najam i da se više s tim ne mučim – kazao je Kraljić.

Sva trojica složila su se kako se s poticajima još može baratati, ali sve što dobiju od države ulažu u proizvodnju i još im je ‘na knap’.

– Mogu reći da godišnje dobijem poticaja da kupim pristojan auto, no apsolutno sve uložim u proizvodnju i ništa mi od toga na kraju ne ostane. Da se bar mogu na kraju sezone počastiti luksuznom večerom, a zapravo nemam niti za ćevape – slikovit je bio Marko Funek.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti