PODRAVSKI SURFERI ‘Dalmoši ne idu na vodu ako je temperatura 15, a nama ne smeta ni minus’

Iako nose posebna odijela, koja su gotovo nepropusna, kosa i ruke nisu im zaštićeni, a na niskim temperaturama vrlo lako dolazi do ozeblina


Autor: podravski.hr — 22.01.2019. / 19:48 Stil

Srećko Slukić šiba po hladnoj Šoderici

Snažan jugozapadni vjetar nemilice je šibao sve što mu se našlo na putu. Pusto je bilo jezero Šoderica kod Koprivnice jer tko bi i šetao po takvoj hladnoći. Temperatura je bila iznad nule, no činilo se kao da i nije. Na obali daska za surfanje, a još jedna na vodi. Iz ledene vode, temperature oko nule, odjednom je izvirila glava. Prizor od kojeg smo samo jače stisnuli kapuljaču preko ušiju.

– Čovječe, kakav sam video snimio, letio sam 29 čvorova – ponosno je, mokre kose i tijela na onom ledenom vjetru, kazao Srećko Slukić, zaljubljenik u surfanje, te nam pojasnio da je riječ o brzini kao da ‘jet-skijem jurite punim gasom.’

On je jedan od šestorice koprivničkih zaljubljenika u windsurf, koji se tim sportom bave amaterski, za svoj gušt. Andrej Koprek, nešto neiskusniji windsurfer, kolegu je čekao na obali i snimao njegove akrobacije. Svoju je dasku odložio sa strane jer je pao u ledenu vodu i nije baš imao volje nastaviti dalje, pa se presvukao i snimao kamerom. Kaže, čim dođe kući, topao čaj i ‘krpe’. Na pitanje jesu li probali natjecati se profesionalno, kazao je kako jesu, ali se nisu dobro proveli jer su mu morali spašavati život na regati u Šibeniku.

– Ostajemo na amaterizmu i često idemo na more. Recimo u Puntu na Krku odlično je surfati, more je zatvoreno i sigurno za učenje. Ovi današnji uvjeti tu na Šoderici ipak su za iskusnije jer valja računati i na razne smjerove vjetra – kazao nam je Koprek.

Jezero kod Koprivnice idealno je za surfere

Otkrio nam je i kako je riječ o vrlo skupom sportu, minimalna oprema stoji i do 3000 eura, no postoji i jeftinija, polovna varijanta. Osim toga, riječ je i o prilično opasnom sportu. Iako nose posebna odijela, koja su gotovo nepropusna, kosa i ruke nisu im zaštićeni, a na niskim temperaturama vrlo lako dolazi do ozeblina. A ako pak ne znaju upravljati jedrom, vjetar će ih odnijeti u smjeru u kojem ne žele i naći će se u opasnosti.

Srećko Slukić kaže kako se ovim sportom bavi već 12 godina. Sve je krenulo na moru sa starom četverometrenom daskom, u vlasništvu jednog starijeg gospodina, na kojoj je potrgao gležnjeve, no ljubav se rodila. Čim zapuše, on i ekipa su na Šoderici. Jugozapadni vjetar najviše im odgovara, no dobar je i sjeverni.

– Jugozapadni vjetar ovdje zna puhati i do 40 čvorova, na čemu nam Dalmatinci zavide. Oni još, zanimljivo, kažu da ne idu u more ako je temperatura ispod 15 stupnjeva, a nama ni nula ne smeta – kazao je Slukić.

Miroslav Blažek Kina također je uvijek s njima. Njegov je zadatak pratnja windsurfera i još više dobra fotografija kojoj uvijek teži. Iako kaže ‘da je to sport za luđake’, a supruga mu kaže ‘da je on još luđi kaj ih ide slikati’, ne odustaje. Povijest koprivničkog windsurfinga ostat će zapisana. Još kad bi se odvažila i pridružila im se koja djevojka, složno će dečki na kraju. (mi)

FOTO: NIKOLA WOLF