Podravski u domu ponajboljeg svjetskog medara: Za ludbreškim čudom svi su poludjeli

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Med obitelji Namjesnik iz Križovljana pokraj Ludbrega, možemo reći bez pretjerivanja, proglašen je kao jedan od najboljih medova na svijetu. Njihova tri meda, i to od bagrema, velebitskog vrijeska i lipe, dobila su zlatno odličje na prvoj ikad organiziranoj svjetskoj smotri meda u Londonu, održanoj ranije ovog mjeseca. 

Tamo su bila izložena 142 primjerka meda iz 30 zemalja svijeta, te je 15 sudaca ocjenjivalo kvalitetu meda i njegova organoleptička svojstva. U toj velikoj konkurenciji med obitelji Namjesnik, prema ocjenama, isplivao je na sam svjetski vrh. Do sada se kao najbolji svjetski med smatrao med manuka iz Novog Zelanda, koji je ta država snažnom marketinškom kampanjom i dodatno promovirala, no med iz košnica Namjesnikovih dobio je bolje ocjene i od tog vrlo skupocjenog meda.

Mladen i Marijana Namjesnik jedni su od najvećih hrvatskih proizvođača meda

– Ovo je bila prva takva izložba meda na svjetskoj razini uopće. Tamo smo saznali da Hrvatska ima jedan od najboljih medova na svijetu, ali u isto vrijeme i najjeftinijih. Evo, primjerice, med manuka iz Novog Zelanda plaća se 20 eura za 100 grama, dakle, kilogram dođe 200 eura. Na izložbi u Londonu bilo je prijavljenih primjeraka manuka meda. Jedan primjerak bio je ocijenjen isto ili sitnicu bolje od našeg, a druga dva primjerka slabije – objasnio je Mladen Namjesnik.

Inače, obitelj Namjesnik već se gotovo 100 godina bavi pčelarstvom i medarstvom te trenutno posjeduje 500 košnica, što ih svrstava među najveće hrvatske proizvođače meda, kako po količini, tako i kvaliteti.

– To je naše zvanje i poziv već generacijama. Ja sam to preuzeo od svojih roditelja, oni od svojih, a naš sin sad s nama radi na obiteljskom poslu i imamo još jednog zaposlenog, te možemo reći da je to naš život – objasnio je Mladen Namjesnik.

Nagradu su primili u Londonu na svjetskom natjecanju

Nažalost, izvrsnu kvalitetu meda, za što je, objašnjava Mladen, zaslužno naše podneblje, ne prati kvalitetno uređeno tržište.

– Činjenica je da niti Ministarstvo poljoprivrede ne zna koliko se meda proizvede u Hrvatskoj i koliko se uveze. Kontrole uvoza meda i njegove kvalitete su nikakve i na tržištu u velikim lancima može se pronaći med svakojake kvalitete, i to većinom iz uvoza. Isto tako, porazna je činjenica da organizirani otkup meda u Hrvatskoj ne postoji. Trgovački lanci uopće ga ne otkupuju od naših proizvođača – objasnio je Mladen Namjesnik.

Usprkos tome, obitelj Namjesnik nema problema s plasmanom svojih proizvoda. Dio meda proda u dućanima na lokalnoj razini, a dio u svojoj trgovini u Varaždinu te na kućnom pragu.

– Ljudi nam se vraćaju zbog kvalitete i jer znaju da ovdje dobivaju prirodni med. Nikad nismo dovodili u pitanje kvalitetu, a to su naši kupci znali cijeniti – kaže Namjesnik.

Osim meda Namjesnikovi proizvode i ostale proizvode poput medica

Isto tako, košnice obitelji Namjesnik kroz godinu sele se po cijeloj Hrvatskoj kako bi njihove pčele mogle imati najbolju pašu, tako da su u njihove medove utkani okusi i mirisi cijele Hrvatske.

– Hrvatska možda jest poznata po kvaliteti meda, ali po količinama nismo. Isto tako, zbog intenzivne poljoprivrede na našem području jedina prava paša je bagrem. Zato selimo košnice. Pčelarstvo je mukotrpan posao i mnogo koji su u njega olako ušli isto tako su i izašli – zaključuje Namjesnik.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI