Podravski uzgajivači lanjskog “hit voća” na koljenima: Ova sezona bit će najgora dosad

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dražen Vrabelj iz Kunovca, naselja na području općine Koprivnički Ivanec, već šest godina bavi se uzgojem aronije.

Podravski list u ponedjeljak je pisao o njegovom iskustvu s ovom sadnicom te o tome kakva će biti ova sezona uroda.

Trenutno ima 500 sadnica i kako mu je to isključivo hobi, ne namjerava povećavati uzgoj.

Dražen Vrabelj

– Bio sam među prvima na našem području koji su krenuli u uzgoj aronije jer mi je cilj zemljište koje imam iskoristiti za dodatne prihode. Aronija ima izvrsne zdravstvene učinke pa je i to bio jedan od razloga da krenem s uzgojem – kaže Dražen Vrabelj.

Ova će sezona, dodaje on, biti najlošija po urodu. Rekordan urod na njegovih 500 sadnica iznosio je 3,7 tona, a u ovoj će sezoni dobiti 1,6 tona. Dodatni problem je i otkupna cijena koja je pala na samo tri kune za kilogram aronije.

– Sve se više ljudi odlučuje uzgajati aroniju pa je zbog toga došlo do drastičnog pada otkupne cijene bez obzira na smanjeni urod. To dovodi pod upitnik i profitabilnost uzgoja jer, uz sve to, još moram voziti urod u Viroviticu, što stvara dodatni trošak pa je upitno hoću li ovu sezonu završiti na pozitivnoj nuli – priča nam Dražen Vrabelj.

I cijena soka, dodaje on, sve je niža, a “ruše” je trgovački lanci koji taj proizvod često stavljaju na akciju.

– I nama koji se bavimo aronijom uvoznički lobi i trgovački lanci zadaju teške udarce. Mi ne možemo ići s cijenom ispod 40 kuna za litru soka, a sad u trgovačkom lancu imate sok upitne kvalitete za 25 kuna. Nažalost, ni mi se s tim ne možemo nositi, no još uvijek ima kupaca koji cijene domaću proizvodnju i zagarantirani ekološki uzgoj – kaže Dražen Vrabelj.      

Uzgoj na imanju Dražena Vrabelja je isključivo ekološki pa ima pravo i na potporu za ekološku proizvodnju. No, ta potpora za njegovu parcelu iznosi 1800 kuna, dok za nadzor ekološkog uzgoja mora izdvojiti 2300 kuna.

– Nadzor mogu obavljati isključivo ovlaštene tvrtke i dosad nismo imali previše izbora. Ipak, tu sad ima malih pozitivnih pomaka jer u Koprivnici ima tvrtka koja će mi računati 800 kuna pa ću s njom sklopiti ugovor – kaže Dražen Vrabelj.

Bez obzira na pad otkupne cijene, Dražen ne namjerava odustati od uzgoja. To mu je, ističe on, odmor za njegovu dušu, a nada se da će se situacija popraviti te da će mu hobi donositi kakvu-takvu zaradu. – Meni bi bilo dovoljno da mi na kraju svake sezone, kad podmirim sve troškove, na ovih 500 sadnica ostane zarada od 10.000 kuna. To bi bila odgovarajuća nagrada za trud koji ulažem u svoj hobi – zaključio je Dražen Vrabelj.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI