Podravski vatrogasci sami uzeli EU novac: U Općini su tak nekakvi, nit’ škode nit’ koriste’

Podravski list profile

Vatrogasci iz Đelekovca nedavno su velikom svečanošću proslavili dobivanje europskog novca za obnovu vatrogasnog doma. Dečki su organizirali feštu za sve mještane i goste, što i nije čudno, no čudno je što tu radosnu vijest s njima nije podijelio nitko iz vrha općinskog vodstva, niti ih bar financijski podržao oko ovog dijela.

Štoviše, istaknuli su vatrogasci, vlastitim sredstvima plaćena je hrana i piće za sve uzvanike, a što se tiče projekta, hrabro su krenuli u njega sami prije tri godine.

– Skeptičnost pojedinih mještana Đelekovca nije nas sprječavala u realizaciji naših planova. Za rješavanje cjelokupne dokumentacije zaslužni su isključivo članovi DVD-a Đelekovec. Unatoč brojnim preprekama oko vlasništva zemljišta, ipak smo uspjeli u realizaciji plana i prošli na natječaju – istaknuli su đelekovečki vatrogasci za medije.

Vatrogasci o Općini: Nismo se posvađali, ali nismo si ni dobri

Iako nisu rekli tko je bio skeptičan oko njihova projekta, jasno se da se cilja i na dio općinskog vodstva, tim više što su istaknuli da su si sami riješili svu dokumentaciju, a to nije lako, znaju svi upoznati s europskim projektima.

Načelnice na toj fešti nije bilo. Ona je, s druge strane, bila na sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine na koju novinari nisu bili pozvani, bar ne našeg lista. Da tu nešto ne štima, ne treba biti previše inteligentan. Zašto se Općina i vatrogasci ne vole, pitali smo prvo vatrogasce. Svi naši sugovornici, ukupno trojica, potvrdili su da odnosi Općine i lokalnog DVD-a, inače vrlo aktivnog i dobro opremljenog, nisu najbolji, no nitko nije htio da mu spomenemo ime.

– Ma svi u Općini su tak nekakvi, nit’ škode nit’ koriste. Nismo se posvađali, ali nismo si ni dobri – rekla su nam dvojica.  

– Općina nije bila preoduševljena što smo mi prošli na tim fondovima. Oni misle da, kad smo mi dobili projekt za dom, da je Općini odbijen projekt dvorane, ali to nema veze jedno s drugim. Kad smo radili projekt obnove vatrogasnog doma, nisu nam baš nešto pomogli oko toga, 99,9 posto sami smo napravili i hodali u Zagreb. Možemo se pohvaliti da smo jedini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prošli na tom natječaju – kazao nam je jedan član DVD-a koji je također htio biti anoniman.  Pitali smo i predsjednika DVD-a Đelekovec Marijana Posavca jesu li priče koje kruže istinite.

– Nije istina da se Općina i vatrogasci ne vole. To pričaju pojedinci, zbog svojih političkih interesa. Općina i vatrogasci dobro surađuju i međusobno se uvažavaju – ističe Marijan Posavec, inače član HSS-a, i veli da im Općina financijski pomaže oko svega.

Načelnica Štefica Sirutka (HDZ)

Priznaje da su potpuno sami rješavali dokumentaciju za prijavu na natječaj, i sami to platili, no Općina im financijski uskače kad god treba. Veli i da načelnice nije bilo na njihovoj neformalnoj fešti jer je imala drugih privatnih obveza, no oni su bili na proslavi Dana općine, i on i tajnik DVD-a.

O navodnom neslaganju pitali smo i općinsku načelnicu Šteficu Sirutka (HDZ).

– To su gluposti. Zajedno radimo za boljitak ove općine i nitko se ni sa kim ne svađa – rekla je Sirutka te se osvrnula na priče da su vatrogascima ‘zavidni’ na prolasku na natječaju.

– Bedastoća. Pa vatrogasci su imali prednost na ovom natječaju i presretni smo što su prošli. Naša dvorana također ide dalje, ali ona će se kandidirati na drugi natječaj – kazala je Sirutka. Potvrdila je da su si vatrogasci sami ishodili dokumentaciju, no Općina im je pomagala oko suglasnosti.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI