Podravski vinari u svjetskom vrhu: “Kriza u ugostiteljstvu poništila je naše napore!”

Posljednjih nekoliko godina intenzivno se radi na poboljšanju kvalitete, ali i vidljivosti i brendiranja vina i vinogradara u Podravini, tako da je ova kriza vezana uz pandemiju, koja je posebno pogodila ugostiteljstvo, došla u najgore vrijeme za naše vinare, koji su bili u punom naletu, posebice što se tiče kvalitete proizvodnje vina.

Ova tema objavljena je u prošlom broju Podravskog lista u ponedjeljak…

Dokaz za to su i medalje koji su naši vinari dobili na najprestižnijoj svjetskoj izložbi vina, londonskom Decanteru. U Koprivničko-križevačkoj županiji vinogradi se obrađuju na 280 hektara, što je tridesetak hektara manje nego prije pet godina. No, upućeni kažu da to nije stvarno smanjenje, već je prije pet godina u upisnicima stajalo mnogo više hektara vinograda koji se zapravo nisu obrađivali. U stvarnosti, proizvodnja se povećava, ali svakako i stručnost naših vinara. Mnogi vinari uložili su značajan novac u svoje vinograde i podrume te su se počeli probijati i na nacionalnom tržištu. No, pitanje je kamo će ova kriza odvesti tu cijelu priču.

Tomislav Stručić

– Prodaja nam jako pati jer smo vezani uz ugostiteljstvo. Trenutno radimo tek 10 do 15 posto prometa u prodaji i to je katastrofa. Što se pak triče kvalitete vina, u posljednjih deset godina strašno se podigla. Razlika među ozbiljnim vinarima su su sada samo nijanse i odabir pojedinog vinara kakva će vina raditi. Hoće li to biti lagana vina, premium….-  rekao je vrhunski ludbreški vinar Tomislav Stručić koji nam je pojasnio kako će zbog situacije 40 do 50 posto vina ići u pjenušce, dok će druga ostati na odležavanju.

S njim se slaže i đurđevački vinar i vinogradar Marijan Matočec.

– Nadamo se da će biti turističke sezone. Cijela filozofija ugostiteljstva se mijenja. Generalno, cijela je Hrvatska u problemima s obzirom na to da su kafići zatvoreni, ne rade ni hoteli ni restorani. I to što su sada otvorili terase kafića, teško da će netko sebi za gušt na hladnoj terasi piti čašu vina – rekao je Matočec.

Oni su u svojoj vinariji uredili kušaonicu, no s obzirom na epidemiološke mjere, nema posjetitelja pa se ni na to ne mogu osloniti.

Marijan Matočec

– Uredili smo kušaonicu, ali od lani do sada praktički se ništa ne može raditi. Autobusnih grupa koje dođu na degustaciju vjerojatno uopće neće biti. Bit će teško svima, nama u proizvodnji posebno. Država nam daje poticaje, ali to nije rješenje za proizvodnju. Proizvoditi vino je teško, a kad proizvedete vrhunsko vino, a potražnja je mala ili nikakva, to su veliki gubici – objašnjava Matočec ovu tešku situaciju za naše vinare i vinogradare.

Uz sve te probleme, kažu nam, cijene potrebnih sredstava i tehnologije narasle su, dok je kvaliteta ili ista ili čak i manja, a gube se i radnici.

– Radnika neće biti puno u vinogradu. Radit ćemo strojno. Za sada mislim da treba ostati na istim pozicijama, raditi dobro i kvalitetno pa ćemo preživjeti. Puno vinara reklo je kako će morati poslati brojna vina na destilaciju. Mi prošle godine nismo imali potrebe za tim, ali ne znamo kako će to izgledati ove ako stvari ne krenu na bolje. Ne smijemo se naglo širiti kako ne bismo imali prevelike količine koje onda nemamo gdje plasirati – kaže Matočec.

Upravo su nešto manje količine vina u potražnji u ovoj situaciji spasile enologa Luku Košćaka, glavnog „igrača“ u lijepoj vinskoj priči o vinariji Kostanjevac iz Lukovca nedaleko od Koprivnice, upravo prvog proizvođača vina koji je u Podravinu doveo Decanter, koji kaže kako su do sada jedva lovili korak s potražnjom.

Luka Koščak

– Nama je prodaja zapravo dobra. Do sada smo u principu hvatali korak jer nismo imali dosta vina. Mi zapravo nemamo velike zalihe. Međutim, činjenica je da je prodaja pala u siječnju i veljači, prosinac je još bio u redu – rekao je te dodao kako je za njih za sada ovo dobra situacija jer su zbog nje u mogućnosti produžiti berbu.

– Do sada smo vina morali plasirati ranije, u siječnju, dok je ono zapravo spremno tek u travnju ili svibnju, a sada ćemo si to moći priuštiti, što je dobra stvar za samu kvalitetu vina – kaže Košćak te dodaje kako, bez obzira na to što za sada ne bilježe prevelike gubitke, očekuju otvaranja u svibnju jer su svjesni da će doći do financijskih problema ako situacija ostane nepromijenjena.

Svi se slažu kako bez obzira na sve kvaliteta ne smije patiti te da će kvalitetno vino ipak pronaći svoga kupca, a podravski vinari zadnjih su godina zabilježili značajne rezultate na brojnim natjecanjima koji su dokaz koliko je vino našega kraja kvalitetno.

– Da su vinogradari podigli kvalitetu, vidljivo je po rezultatima na natjecanjima koji su i mjerilo kvalitete. Mogu pričati o našem vinu, a smatram da puno govore rezultati u posljednjih pet godina te mi sada plasiramo 120 tisuća litara vina godišnje – kaže Košćak.

S njim se slaže i Matočec koji smatra da su naši vinogradari postigli vrhunsku kvalitetu, a njegova će vinarija i ovaj mjesec svoje vino slati na prestižni Decanter World Wine Awards u Londonu.

– Podravski vinogradari postigli su vrhunsku kvalitetu, vinogradarstvo nam je jako dobro. Prošle godine naša je graševina na izložbi kontinentalnih vina osvojila nagradu za najbolje vino sjeverozapadne Hrvatske, a chardonnay nagradu za najbolje suho vino sjeverozapadne Hrvatske. Sva vina dobila su zlato. Ovaj mjesec šaljemo vina na najutjecajnije natjecanje u ocjenjivanju vina u London, tako da mislim da za kvalitetu vina i vinara u Podravini nema bojazni – zaključio je Matočec.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI