Podravsko selo na udaru munja i gromova. Prvo lupilo u crkvu, potom u orah, zatim u septičku. Nitko ne zna što se događa

Gledao sam televizor i odjednom se čuo jak prasak i pojavila se velika svjetlost - priča nam Slava Posavec


Autor: podravski.hr — 11.09.2018. / 15:52 Aktualno

Munje i gromovi dobro su isprepadali Podravinu

U samo dva tjedna tri jaka udara groma pogodila su Podravske Sesvete kod Đurđevca i brojnim kućanstvima izazvala štete. Prvo je grom udario u krovište crkve te oštetio zvona, razglas i gromobranske instalacije.
Samo nekoliko dana nakon toga munja je udarila u stablo lipe na izlazu iz Ulice Ljudevita Gaja i kućama u krugu od 100 metara oštetila televizore te električne i telefonske instalacije.
Prošli ponedjeljak pogodila je i stablo oraha u Ulici Petra Preradovića na imanju Slave Posavec te oštetila betonske dijelove u dvorištu koji imaju željeznu armaturu, kao i televizore te električne i telefonske instalacije u krugu od 100 metara. Nisu pomogli ni gromobrani, što potvrđuje udar na samoj crkvi.
– Naše selo, kao i sama crkva na povišenom su terenu, a u blizini su i silosi pa može biti da je to razlog čestih udara. Crkvi nije pomogla ni gromobranska instalacija, a sad krećemo u popravak zvona, sata na zvoniku i razglasa. Morat ćemo postaviti i nove klobuke na krovištu te gromobranske instalacije – kaže župnik Krunoslav Kefelja.
Najstrašniji je bio prošlotjedni udar groma koji je “razbio” rubove betonskog dijela septičke jame na imanju obitelji Posavec u Ulici Petra Preradovića te “skurio” razvodnu kutiju i telefonske instalacije.
– Gledao sam televizor i odjednom se čuo jak prasak i pojavila se velika svjetlost koja prati takve udare. Odmah smo išli provjeriti što se dogodilo, a za svaki slučaj smo pozvali i vatrogasce. Ostali smo šokirani kad smo vidjeli što je grom napravio od septičke jame i instalacija u kući. I susjedima su oštećeni instalacije i televizori – kaže Slava Posavec. (db)

Udar munje bio je toliko silovit da je uništio armirani beton

Stradale su instalacije u kući Posavčevih

Župnik pokazuje crkvu u koju je udario grom

Oštećeno stablo oraha

FOTO: ĐURO GRČIĆ