Podravskom policajcu 11 mjeseci zatvora zbog mita

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Policajac (51) iz okolice Molva, suspendirani službenik Postaje prometne policije Koprivnica, osuđen je na 11 mjeseci uvjetnog zatvora zbog primanja ukupno 1500 kuna mita. Kako je prošli ponedjeljak nepravomoćno presudio sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša, osuđeni policajac neće završiti u zatvoru, ali neće smjeti ni obavljati svoj posao. To mu je presudom zabranjeno na četiri godine, a toliko mu je izrečen i rok kušnje. Uostalom, to mu tako i nije bitno jer, ako osuđujuća presuda postane pravomoćna, ionako će po stegovnom postupku biti udaljen iz službe.

USKOK, čiji su tužitelji tijekom suđenja zahtijevali zatvorsku kaznu za podmićenog policajca, žalit će se na presudu, dok je okrivljeni policijski službenik i više nego zadovoljan takvim zasad nepravomoćnim ishodom postupka koji se više mjeseci protiv njega vodio na Županijskom sudu u Zagrebu. Kako je USKOK vrlo zatvoren i selektivno naklonjen javnosti te se oglašava tek šturim priopćenjima, tek smo sada službeno dobili za što su sve točno teretili koprivničkog prometnog policajca. Bio je optužen zajedno s petoricom vozača, s tim da se njemu stavlja na teret četiri primanja mita i četiri zlouporabe položaja i ovlasti.

Kaznena djela, prema riječima zamjenice ravnatelja USKOK-a Nataše Đurović, policajac je počinio od siječnja do 20. ožujka prošle godine “prilikom nadziranja prometa u Subotici Podravskoj, Rasinji, Koprivnici i Sokolovcu”.

– Četvorici okrivljenika na teret su se stavljala kaznena djela davanja mita, dok se jedan okrivljenik teretio za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti – rekla nam je Nataša Đurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Kako smo do sada i izvještavali, Nataša Đurović samo nam je potvrdila da je Županijski sud u odnosu na okrivljenike donio presude. Kako nam je nedavno rekao glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, nagodbom su osuđena petorica okrivljenika, i to uvjetnim kaznama. Okrivljeni službenik također je priznao kaznena djela, no nije pristajao na nagodbe s USKOK-om zato što bi ta nagodba za njega značila izravni zatvor, na što on nije pristajao. Na kraju mu je upornost u inzistiranju na sudskoj raspravi zasad pomogla jer je ostao na slobodi svjestan da je izgubio posao i okaljao časno zanimanje koje je dotad obavljao.

– Uz uvjetnu kaznu zatvora, osuđeni muškarac presudom mora u državni proračun uplatiti nezakonito stečenih 1500 kuna – dodao je glasnogovornik zagrebačkog suda. Kako smo izvještavali do sada, pokvarenom policajcu tarife su bile različite, uzimao je od 10 do 50 eura, ovisno o tome je li vozač domaći ili strani državljanin. Ipak je naš policajac imao obzira za naše prilike tako da je prema domaćima bio malo blaži, uzimao je manje novca. S ‘prstima u pekmezu’ uhvaćen je nakon prijave jednog stranog vozača. Policajci su tada u konzultaciji s USKOK-om svog kolegu stavili pod mjere, prisluškivali ga i pratili. Tako su uostalom došli i do ostale četvorice vozača koji su istom optužnicom okrivljeni i na kraju pravomoćno osuđeni za davanje mita.

Što se “prljavih policajaca” tiče, u posljednjih šest godina u sedam slučajeva podnesena je kaznena prijava, a u jednom slučaju pokrenut je prekršajni postupak. Protiv svih policijskih službenika pokrenut je disciplinski postupak, a šest je policajaca udaljeno s dužnosti. Dvojica policajaca ostala su bez posla rješenjem o prestanku službe, a jednom je izrečena uvjetna kazna. Policajci su otkaze dobivali zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

FOTO: Arhiva/ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI