Poduzetnici: Ako sa sjevera ode 20 posto radne snage, ugrožena je cijela država

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U ludbreškom hotelu Amalia održan je sastanak tridesetak uspješnih tvrtki, pretežito sa sjedištem na sjeveru Hrvatske.

Tema sastanka bila je trenutna situacija u gospodarstvu, politika prema krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, prijedlozi gospodarstvenika kako se izvući iz nje te mobilnosti radnika u novoj situaciji. Iako je pandemija koronavirusa donekle zaustavila gospodarstvo na globalnoj razini, domaći poduzetnici misle da usprkos tome Hrvatskoj prijeti opasan egzodus radne snage, počevši od 1. srpnja ove godine, kada će biti dopušteno slobodno kretanje radne snage u Austriju.

O toj temi, između ostalih, govorio je  Zoran Andročec, direktor poslovno-interesnog udruženja INGRA-DET, koje zapošljava oko dvije tisuće hrvatskih radnika u Njemačkoj. Naglasio je kako je ovo krizni sastanak te kako je sjever Hrvatske ključan za gospodarstvo cijele države.

– Ovaj sastanak održavamo u okvirima gospodarskih kretanja koja se događaju u Europi te u vezi krajnje napetog stanja u sjevernom dijelu naše zemlje koje je kičma Hrvatske. Ako iz ovog dijela zemlje ode još 20 ili 30 posto radno sposobnog stanovništva, mi ćemo ugroziti cijelu Hrvatsku – upozorio je Andročec.

Na sastanku su ponuđena i konkretna rješenja te je poslan apel Vladi da provede nužnu reformu, hitno smanji poreze i namete kako bi radnik u Podravini, Međimurju, Zagorju i Zagrebu mogao imati plaću usporedivu s plaćama u Europi.

 – Znamo da država svojim troškovima uzrokuje ove velike porezne namete, imamo rješenja za državu i da svi državni službenici ostanu zaposleni, da djelomično prijeđu u naše firme, a da porezni, fiskalni i parafiskalni nameti padnu. Treba hitno smanjiti poreze, a država se mora riješiti viška troškova i zadužiti u korist dijelova gospodarstva koji donose novac, a to smo mi – rekao je Andročec.

Mnogi poduzetnici na ovom sastanku zapošljavaju radnike u drugim zemljama pa iako je ovaj skup prvenstveno imao gospodarski pristup, na njemu se govorilo i o mobilnosti naših radnika koja se potpuno poremetila uslijed korona-krize. Više o tome govorio je Stjepan Šterc, predstojnik Ureda za demografiju i iseljeništvo.

–Hrvatski se radnici usmjeravaju na rad u našim firmama u drugim državama i to nije konačna migracija pa se između ostalog i sredstva koja se ostvaruju usmjeravaju u Hrvatsku, i to gotovo 18 milijardi kuna godišnje. To čuva socijalni mir i Vlada mora kroz reforme, poticajne modele i porezni sustav usmjeravati tvrtke takvom modelu – napomenuo je profesor Šterc.

Na kraju su poduzetnici pričali i o posljedicama krize uzrokovane koronavirusom te se složili da su one velike i teške te da tek dolaze. Smatraju kako će se tek u drugoj polovici godine vidjeti što je značio prekid svjetske ekonomije te da će doći do nelikvidnosti velikih i malih poduzeća. Očekuju val stečajeva i nezaposlenosti za sve tvrtke koje nisu ozbiljno shvatile situaciju i koje nisu maksimalno spremne.

FOTO Ivana Dežić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI