Poduzetnik i dvije obitelji na sudu zbog krađe plina, optužnica čeka i umirovljenika s magnetom

U Koprivnica plinu nisu željeli potanko pojasniti kako funkcionira ta metoda da ne bi motivirali druge da je primijene za nezakonitu rabot


Autor: podravski.hr — 22.01.2019. / 10:12 Aktualno

Ilustracija / Odčitanje plinomjera u Koprivnici

Koprivnički umirovljenik, koji je nedavno kazneno prijavljen zbog krađe plina uz pomoć jakog magneta koji je usporio okretanje plinomjera, nije jedini takav slučaj s kojim su se susreli u poduzeću Koprivnica plin.

– U 2017. godini evidentiran je jedan slučaj, a u 2018. godini dva slučaja neovlaštene potrošnje plina na distribucijskom području Koprivnica plina. Evidentirani slučajevi odnose se na kućanstva i malo poduzetništvo pa je i počinjena šteta u razmjerima naknade za neovlaštenu potrošnju kućanstava i malog poduzetništva propisane zakonom – kazali su u tome poduzeću.

No, 70-godišnjak koji je, kako je utvrđeno, od 1. siječnja do 31. prosinca ukrao plina u vrijednosti od najmanje 30.000 kuna prvi je slučaj krađe s pomoću magneta, koji se stavi na brojilo kako bi usporio njegovu vrtnju. Kako doznajemo, riječ je o iznimno jakom magnetu koji se postavi u nesporednoj blizini plinomjera. U Koprivnica plinu nisu željeli potanko pojasniti kako funkcionira ta metoda da ne bi motivirali druge da je primijene za nezakonitu rabotu. Također nisu željeli otkriti s kakvim su se sve drugim metodama krađe plina susreli.

Nisu željeli iznositi i potankosti o trima zabilježenim slučajevima krađe plina jer su sudski postupci za sva tri slučaja u tijeku. Niti podatak za koliko su ukupno u krađama plina oštećeni nije dostupan javnosti.

– Djelatnici Koprivnica plina kontinuirano obavljaju kontrolu i poduzimaju mjere kako bi spriječili i uočili neovlaštenu potrošnju plina. Iznimno je važno naglasiti da nestručne i neovlaštene preinake na plinskoj mreži mogu biti vrlo opasne po sigurnost građana te su iz tog razloga kontrole na plinskoj mreži od strane djelatnika Koprivnica plina kontinuirane, a o svakoj osnovanoj sumnji na takvo djelo obavještava se policija – upozoravaju iz plinskog poduzeća.

Također mole građane da i kod zakonitih preinaka plinskih instalacija u kućanstvima ili u poslovnim prostorima te prilikom ugradnje plastične stolarije, plinskih trošila, kuhinjskih napa i sličnog obavezno kontaktiraju stručne djelatnike Koprivnica plina. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF