Pohlepni bankar karticom izvukao 2,5 milijuna kn pa u banci sve stornirao. Radio je to punih pet godina!

Protiv gramzivog bankara Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu


Autor: podravski.hr — 04.02.2018. / 14:42 Aktualno

Ilustracija / Policijsko vozilo na rotoru kod koprivničke bolnice

Da ne postoji savršen zločin i da se zlodjelo kad-tad otkrije, na svojoj se koži uvjerio i pohlepni varaždinski bankar koji je punih pet godina zlorabio svoju poziciju i okoristio se iznosom od čak 2,5 milijuna kuna.

Svake je godine lakomi bankar (42) svojom kreditnom karticom ‘ispeglao’ najmanje pola milijuna kuna kupujući različitu robu i podižući novac s bankomata. Čovjek je bio voditelj odjela kartičnog poslovanja u poslovnici banke u Varaždinu, pa je imao potrebne elektroničke vjerodajnice i šifre uz pomoć kojih je u sustavu banke mogao poništiti sve transakcije koje je obavio svojom kreditnom karticom. I tako svaki put: jedan dan ‘pegla’ karticu, drugi dan sve stornira. Trošak koji je učinio sa svojom karticom tako je padao na teret banke.

Fascinantno je da je to radio cijelih pet godina – od srpnja 2010. do srpnja 2015. godine – a da nitko u banci nije posumnjao da nešto nije u redu. Zakazao je sustav nadzora, ističe se u istražnim dokumentima.

Protiv gramzivog bankara Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podignulo optužnicu ” zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave”.

– Okrivljenika se tereti da je od srpnja 2010. do srpnja 2015. u Varaždinu i Zagrebu, kao zaposlenik banke na radnom mjestu voditelja odjela kartičnog poslovanja, svojom kreditnom karticom plaćao robu i usluge za vlastite potrebe i na bankomatima podizao i zadržavao za sebe novac, a nakon toga u računalnom sustavu banke obavio storniranje svih tako učinjenih transakcija, tako da one nisu bile naplaćene s njegovog računa, već su naplaćene iz sredstava banke. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku dobit na štetu banke u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna. Okrivljenika se tereti i da je provodio neistinita knjiženja na kontima banke radi prikrivanja kaznenog djela i manjka novca u banci – priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA