POJAVIO SE PRVI BAGER Počela gradnja ‘Frišićeve termoelektrane’ kod Podravkinih tvornica hrane

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dovoljne količine drvne sječke za rad termoelektrane i time je uklonjena i posljednja prepreka koja je kočila realizaciju projekta


Autor: podravski.hr — 04.03.2013. / 10:48 Aktualno

KOPRIVNIČKI IVANEC – Počeli su pripremni radovi za izgradnju ‘Friščićeve termoelektrane’ u Poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec. Naši reporteri snimili su bager koji je označio početak realizacije investicije vrijedne gotovo pola milijarde kuan.
Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dovoljne količine drvne sječke za rad termoelektrane i time je uklonjena i posljednja prepreka koja je kočila realizaciju projekta. Stručnjaci Podravke od početka bili su žestoko protiv izgradnje termoelektrane, koja za njiih znači dodatna ulaganja kako bi se spriječio ulazak zagađenog zraka u proizvodne pogone u kojima se proizvodi dječja hrana. Podravka će morati investirati u zračne filtre kako bi zadržala teško stečene certifikate.
Investitor projekta termoelektrane na drvnu biomasu njemačka je tvrtka E-Two Energy čiji je politički lobi u Hrvatskoj očito bio dovoljno jak da ukloni i posljednju prepreku koja je smetala realizaciji projekta. Još sredinom siječnja na prvoj sjednici Vladine koordinacije za poboljšanje poslovne klime i privatnih investicija odlučeno je da Hrvatske šume moraju ponoviti javni natječaj za nabavu drvne sječke koja će se koristiti kao gorivo u termoelektrani što je nedavno i učinjeno.
Termoelektrana u Koprivničkom Ivancu bit će snage 20 megavata i trebala bi biti jedna od najvećih takvih termoelektrana u ovom dijelu Europe. Kako bi radila punim kapacitetom, termoelektrani će se godišnje morati osigurati čak 160.000 tona drvne sječke.
Izvještava: Marko Murković
Na fotografiji: bager na gradilištu buduće termoelektrane